Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı, Anadolu’nun en eski uygarlıklarından biri olan Hititlere ait arkeolojik kalıntılarıyla Çorum‘un en gözde turizm merkezi. Çorum kent merkezinin 80 km güneybatısında, Boğazkale ilçesinde yer alan ve 1988’den bu yana milli park statüsünde bulunan bölge, Türkiye‘nin ve dünyanın en önemli açık hava müzelerinden biri.

Geçmişte Hititlerin başkentliğini üstlenen Hattuşaş (Boğazköy) Antik Kenti‘ni de içine alan 2 bin 634 hektarlık bir alanı kaplayan milli park, kültürel ve tarihi dokusunun yanı sıra göz alıcı güzellikteki doğasıyla da biliniyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde de yer alan Hattuşaş’ta şehir surları, Aslanlı Kapı, Yer Kapı ve Yazılıkaya görülmeye değer.

Hattuşaş Antik Kenti, Boğazköy

Hattuşaş Antik Kenti, Çorum’un Boğazkale ilçesinde, Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı sınırlarında yer alıyor. Anadolu’da kurulan en eski uygarlıklardan Hititlerden kalma arkeolojik kalıntıların bulunduğu antik kent, MÖ 14 ve 13. yüzyıllarda Hitit İmparatorluğunun başkentiydi. Milli park içerisinde yürüyüş yolları, Hitit İmparatorluğuna ait açık hava müzesi ve arkeoloji müzesi bulunuyor.

UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesine 1986 yılında dahil edilen antik kentte günümüze ulaşan en önemli yapılar arasında kent surları, Yer Kapı, Sfenksli Kapı, Aslanlı Kapı ile Yazılıkaya bulunuyor. Milli parktaki antik kent kazılarında bulunan çivi yazısı ile yazılmış tabletler ise 2001 yılından bu yana Dünya Belleği Listesinin bir parçası.

İlk olarak 1834 yılında Fransız Charles Texier tarafından keşfedilen arkeolojik alandaki ilk kazılar 1906 yılında başladı. Alanda bulunan kalıntılarla Hitit Devleti arasında ilk kez bağ kuran kişi ise Sayce olarak biliniyor. Bu keşif yapılana kadar Hititlerin merkezinin Suriye olduğu düşünülüyordu.

Bir kilometrekarelik bir alanı kaplayan yukarı şehir ve antik kentin kuzeyindeki aşağı şehir bölümlerinden oluşan Hattuşaş’dan çıkarılan eser ve kalıntıların büyük bir bölümü Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde sergileniyor.

İçinde 31 tapınak, 11 yer altı silosu ve çeşitli yerleşim yerleri olan Hattuşaş Antik Kenti’nin en etkileyici ve büyük dini alanı olan Yazılıkaya Tapınağında 90’dan fazla tanrıça, tanrı, hayvan ve hayali yaratığın kaya üzerine işlenmiş izleri görülüyor.

Hattuşaş Antik Kenti’nin içerisinde yer aldığı Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı, flora açısından oldukça zengin. Milli park alanında atkuyruğu, saçak otu, düğün çiçeği, papatya, peygamber çiçeği, devedikeni, hindiba, köygöçüren, pıtrak, çan çiçeği, kurtbağrı, sığırdili, mineçiçeği, acıgıcı gibi bitki türleri bulunuyor.

Milli park alanında yapılan arazi çalışmalarında 6 iki yaşamlı, 13 sürüngen, 67 kuş ve 22 memeli hayvanın varlığı belirlenmiş. Kara akbaba, kuzgun, leylek, yaban tavşanı, siğilli kurbağa, saksağan, kızıl tilki, cüce yarasa, yaban domuzu, tarla kertenkelesi, boz kuyrukkakan milli park çevresinde görülebilecek hayvan türlerinden bazıları.

Boğazköy Alacahöyük Milli Parkına nasıl gidilir?

Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı, Boğazkale’ye 500 metre, Çorum’a 87 km, İzmir’e 791 km, Ankara’ya 200 km, İstanbul’a ise 650 km mesafede. Milli parka en yakın havalimanı Ankara’daki Esenboğa Havalimanı fakat Amasya Merzifon Havalimanı da yakın çevrede kullanılabilecek alternatifler arasında.

Milli parka kara yoluyla ulaşmak isteyen ve batı yönünden gelecek olan ziyaretçilerin, Ankara-Çorum Karayolunu takip etmesi gerekiyor. Kırıkkale, Delice ve Sungurlu’dan sonra Boğazkale ilçesi sapağından ilçe merkezine ulaşılıyor.

Doğudan ise Tokat, Zile ya da Yozgat üzerinden direkt ulaşım var. Şehirlerarası otobüslerle Çorum merkeze ulaştıktan sonra Boğazkale dolmuşlarıyla milli parka gidilebilir.

Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı, milyonlarca yıllık dünya tarihine ışık tutan tarihi ve kültürel dokusuyla İç Anadolu coğrafyasının en değerli ve önemli turistik yerlerinden. Her yıl çok sayıda seyahat severi ağırlayan bu milli park tarihe, kültürel geçmişe ve doğaya ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken bir yer.

Kaynak: Haber Merkezi