Son günlerde birçok vatandaş, "Bosna-Hersek olayı nedir? Srebrenitsa katliamı neden yapıldı?" gibi soruların cevaplarını araştırıyor. Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde yer alıyor. 

Srebrenitsa Soykirimi Nedir Srebrenitsa Hangi Ulkede (1)-1

Bosna-Hersek olayı nedir?

Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya İç Savaşı'nın (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı) yaşandığı dönemde Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde gerçekleşmiştir. Srebrenitsa Soykırımı, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Temmuz 1995'te gerçekleştirdiği Krivaya '95 Harekâtı sırasında, general Ratko Mladiç komutasındaki Bosna Sırp ordusu tarafından en az 8,372 Bosnalı sivilin öldürülmesiyle karakterizedir. Katliamda kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere birçok masum insanın hayatı son bulmuştur. Sırp Cumhuriyeti Ordusu'na ek olarak, "Akrepler" olarak bilinen Sırbistan özel güvenlik güçleri de katliama katılmıştır.

Srebrenitsa Soykirimi Nedir Srebrenitsa Hangi Ulkede (2)

Srebrenitsa, BM tarafından güvenli bölge ilan edilmiş olmasına rağmen, 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı engelleyememiştir. Bu olay, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük toplu insan kıyımı olması ve hukuki olarak Avrupa'da belgelenmiş ilk soykırım olması açısından büyük bir öneme sahiptir.

Srebrenitsa Soykirimi Nedir Srebrenitsa Hangi Ulkede (3)

Hollanda hükümeti, katliamı önleyemediği gerekçesiyle 2002 yılında toplu istifa etmiş, daha sonra ise Hollanda devleti çeşitli mahkemelerde, yeterli önlem almadığı gerekçesiyle sorumlu bulunmuştur. Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolić, 2013 yılında Srebrenitsa'da işlenen suçlar için özür dilemiş, ancak bunun soykırım olarak nitelendirilmesine karşı çıkmıştır. Birleşmiş Milletler, 23 Mayıs 2024 tarihinde aldığı bir kararla 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü olarak kabul etmiştir.

Srebrenitsa Soykirimi Nedir Srebrenitsa Hangi Ulkede (1)

Srebrenitsa katliamı neden yapıldı?

Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etmesi ve bu süreçte devlet içindeki Sırpların ayrılıkçı bir hareket başlatarak Sırbistan destekli bir iç savaşa dönüştürmesi sonucunda, siyasi amaçlar doğrultusunda katliamlar gerçekleştirilmiştir

Kaynak: HABER MERKEZİ