Buca, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Srebrenitsa Soykırımı'nda katledilen canları unutmadı. Buca Belediyesi, 11 Temmuz 1995'te Avrupa'nın ortasında yaşanan ve tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu trajedinin 29. yıldönümünde anlamlı bir anma töreni düzenledi.

Adatepe Mahallesi'nde bulunan Srebrenitsa Anıtı önünde gerçekleştirilen törende, Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, CHP Kars İl Başkanı Onur Ulaşdemir, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Cemal Şener ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile vatandaşlar bir araya geldi. Tören, Bosna Hersek Millî Marşı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı ve katılımcılara katliamın simgesi olan Artemis çiçeği dağıtıldı.

Bucada Srebrenitsa Soykiriminin 29 Yili Anildi

Manevi köprüler inşa edilmeli

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, törende yaptığı konuşmada, Balkanların acı hatıralarını anımsatarak, bugün burada Balkanların acı hatıralarının bir temsilcisi olarak bulunduğunu, mavi kelebeklerin bulduğu toplu mezarların yer aldığı Rumeli’den Anadolu’ya sığınan biri olarak bulunduğunu ifade etti. Başkan Duman, Aliya’nın ‘Bugünler geçecek ama bizim hatırlayacağımız düşmanlarımızın acımasızlığı değil, dostlarımızın sessizliğidir’ sözünü hatırlatarak, bizlere düşen görevin soykırımlar tarihinin merkezi olan Balkanlarda mazlumlara ulaşmak için manevi köprüler inşa etmek olduğunu ve Srebrenitsa Soykırımı'nın bize bu ödevi tekrar verdiğini dile getirdi.

Susmayalım, unutmayalım, unutturmayalım

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Cemal Şener de konuşmasında, 1992-1995 yılları arasında Bosna’da yaşananların bir soykırım olduğunu vurgulayarak, 300 bine yakın insanın katledildiğini, 2 milyona yakın insanın dünyanın farklı yerlerine gitmek zorunda kaldığını belirtti. Birleşmiş Milletler'in yaşananları soykırım olarak kabul ettiğinden bahseden Şener, 29 yıl sonra günah çıkardıklarını, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin katliam yaşanırken nerede olduğunu vurguladı. Bu katliamların unutulmamasını ve unutturmamak için katkıda bulunmak gerektiğini dile getiren Şener, 'susmayalım, unutmayalım, unutturmayalım' diyerek çağrıda bulundu.

Törenin ardından Buca Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından sergilenen oratoryo, izleyicilerden büyük ilgi gördü ve gözyaşlarıyla izlendi. Bu anlamlı etkinlik, Srebrenitsa'da yaşanan acıları unutturmamak ve gelecek nesillere aktarmak adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Muhabir: Canan Kaya