Çevre

Buldan'ın şifa deposu böğürtlenleri: 'Doğanın candan hediyesi'

Abone Ol

Zengin antioksidan içeriği sayesinde kanserli hücrelere karşı savaşmasıyla bilinen böğürtlenler, meyve verilmesi sonrasında doğayı süslemeye başladı. Özellikle akciğer kanseri ve kolon kanseri riskini azaltması ve kan şekerini dengeleyici özelliğe sahip olmasıyla bilinen böğürtlenlere, Buldanlı vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

1150 rakımlı Yayla Mahallesi'nde her yıl Eylül, Ekim ve Kasım aylarına kadar bol miktarda böğürtlenin doğal olarak yol kenarlarında ve ağaçlık alanlarda yetiştiğini belirten Adnan Kaval, bu lezzetli meyveyi "Moramıt" olarak tanımladı. 

'Toplaması biraz zahmetli ama yemesi çok keyifli'

Ahududu da denildiğini ifade eden Kaval, "Bu aylarda Buldan’ın yüksek kesimlerinde doğal olarak yetiştiği ve doyumsuz bir lezzeti olduğu için dalından koparıp yiyoruz. Toplaması biraz zahmetli ama yemesi çok keyifli. Ayrıca reçeli de kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez bir lezzeti. Şükürler olsun ki rabbimize, böyle güzel nimetleri bizlere veriyor. Bizler de sağlık deposu bu nimetlere erişebiliyoruz" dedi.

'Kanserler mücadelede de oldukça etkili'

Buldan'ın doğal hediyesi olan böğürtlenler, sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda sağlık açısından da önemli faydalar sunuyor. Özellikle kanserle mücadelede etkili olan böğürtlenler, antioksidanlar açısından zengin olmalarıyla da biliniyor. Ayrıca kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

'Yerel halk için değerli bir gelneğin parçası'

Buldanlılar, her yıl bu mevsimde doğanın sunduğu bu güzel hediyeyi toplayarak hem taze tüketirler hem de ev yapımı reçeller yaparak kış aylarında da tadını çıkarırlar. Moramıt veya böğürtlen, Buldan'ın doğal güzellikleri arasında özel bir yere sahip olan böğürtlen yerel halk için de değerli bir geleneğin parçasını oluşturuyor

En güncel çevre haberleri için tıklayınız