İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın liderliğinde yürütülen 2025-2029 Stratejik Planı çalışmaları hızla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZSU, ESHOT ve bağlı iştirakleriyle ortak paydada buluşmasını sağlayacak plan çerçevesinde, Başkan Tugay’ın Karşıyaka’da başlattığı Gevrek Modeli öne çıkıyor. Kate Raworth'un döngüsel ekonomi önerisinin İzmir’e uyarlanan bu model, çoklu krizlerle mücadele için veriye ve bilime dayalı, katılımcı bir yol haritası olarak tasarlandı ve tüm kente yayılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Asuman Türkmen Meral ve İZPA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Renan Funda Barbaros’un katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, 2025-2029 Stratejik Planı’nın merkezinde yer alan yeni nesil belediyecilik ve sosyal-ekolojik sistem üzerine sunumlar yapıldı.

Başkan Tugay’ın Karşıyaka’da örneğini başlattığı Gevrek Modeli, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerin tüm çalışmalarında anahtar bir sistem olarak konumlandırılacak. Bu modelin amacı, ekolojik olarak güvenli, sosyal olarak adil ve dirençli bir kent yaratmak olarak belirleniyor.

Buyuksehir 2025 2029 Stratejik Plani Icin Yeni Bir Model Gelistiriyor 1

Ezber bozan uygulamaları hayata geçirmeliyiz

İzmir Planlama Ajansı (İZPA) Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, süreçle ilgili değerlendirmesinde, Büyükşehir Belediyesi, İZSU, ESHOT ve belediye iştiraklerinin ortak ilke ve hedeflerle hareket edeceği bir dönem olacağını, çoklu krizlerle baş etmek için kentin tekil sorunlarıyla toplumun ve doğanın genel işleyişi arasında bağlantı kuracak bir düşünme şeklinin gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Velibeyoğlu, yeni nesil belediyeciliğin bir süreç olduğunu ve geleceğe dair uzun vadeli perspektiflerin önemini vurgulayarak, iyi ve en iyi uygulamaların devam ettirilmesinin önemli olduğunu, ancak çoklu krizler çağında ezber bozan uygulamaları da hayata geçirmek gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Velibeyoğlu, stratejik planın kısa vadede iyi şekilde yapılmasının, orta vadede 2054 yılını baz alarak sektör ve mekansal planların ufkunu oluşturmanın, uzun vadede ise 50 yıllık bir perspektif geliştirmenin hedeflendiğini belirtti.

Bakış açısını değiştirmek ve fark yaratmak gerekli

Prof. Dr. Renan Funda Barbaros, İzmir Gevrek Modeli’nin insan refahı için bir pusula sunduğunu ve Büyükşehir’in bağlı şirketlerinin yeni sisteme entegrasyonunu detaylandırarak, planlamada 30, vizyonda 50 yıllık bir perspektifin ortaya konduğunu, bunun İzmir için çok önemli olduğunu, modelin iş dünyasına yaygınlaştırılmasında Büyükşehir iştiraklerinin öncü rol alacağına inandığını kaydetti. Prof. Dr. Barbaros, “Al-yap-kullan-dönüştür” anlayışının öne çıkacağını ve atık olarak görülmeyen hiçbir şeyin kalmayacağını dile getirdi.

Toplantının kapanışında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, yeni nesil belediyeciliğin eskiyi ötelemediğini, aksine sahip çıktığını belirterek, bakış açısını değiştirmek ve fark yaratmak gerektiğini, bu kurumda ve kentte bir şeyleri değiştirecek enerji var olduğunu vurguladı.

Başkan Tugay’ın Karşıyaka’daki uygulaması olarak Türkiye’de ilk kez başlatılan model, Gevrek Ekonomisi Aksiyon Laboratuvarı ile İzmir’e yayılıyor. Başkan Tugay, ekolojik dengenin bozulmasında en büyük etkenin insan olduğunu ve çözümün de yine insan tarafından bulunması gerektiğini ifade etmişti.

Muhabir: Nazlı Şentürk