İzmir Büyükşehir Belediyesi, ağustos ayında Yamanlar Dağı'nda meydana gelen büyük yangında zarar gören Bayraklı Doğançay'daki Kovankayası Ağaçlandırma Sahası’nı, bölgedeki arıcılık faaliyetlerini yeniden canlandırmak amacıyla bal ormanına dönüştürme çalışmalarına başladı. Yangın nedeniyle arıların besin kaynağı olan yeşil alanların yok olması, Doğançay'da yaşayan arıcılar için büyük bir zorluk oluşturmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yangının ardından bölgedeki yurttaşların mağduriyetini gidermek için talimat verdi ve Belediye Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı harekete geçti.
4 bin ağaç ve çalı türü
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yangın sonrası zarar gören ve mülkiyeti belediyeye ait olan 54 dönümlük Kovankayası Ağaçlandırma Sahası’nda zemin çalışmalarını tamamlayarak, ağaç ve çalı türlerinin dikimine başladı. Yaklaşık 4 bin ağaç ve çalı türünün ekilmesiyle, besin kaynakları yok olan arılar için yeni bir bal ormanı oluşturulacak. Bölgede faaliyet gösteren arıcılar, kovanlarını bu alana yerleştirerek bal üretimine tekrar başlayabilecekler.
Erozyon ve sel riskini önleyecek
Çalışmalar hakkında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Ağaçlandırma Şube Müdürü Halit Çelik, Yamanlar Dağı’ndaki yangında bu alandaki bitki örtüsünün tamamen yandığını belirterek, yangın sonrası arıcılık yapan vatandaşların talepleri doğrultusunda, Başkan Tugay'ın bu alanı bal ormanına dönüştürme talimatı verdiğini söyledi. Proje doğrultusunda, 54 bin metrekarelik bu alanı, su ve toprak muhafazası sağlayarak hazırladıklarını kaydeden Çelik, eğim yüksek olduğu için, taş kordonlar ve alt topraklama işlemleriyle su hasadını sağlamak amacıyla araziyi düzenlediklerini, bu sayede su tasarrufu elde ederken, erozyon ve sel riskini de önlemeyi hedeflediklerini ifade etti.
Yıl boyu çiçek açan bitkiler
Bal ormanı oluşturulurken, yıl boyunca çiçek açan bitki türlerinin tercih edildiği vurgulandı. Arıcıların maksimum fayda sağlaması amacıyla, nektar kaynağı sağlayacak bitki ve ağaç türlerinin özenle seçildiği ifade edildi. Halit Çelik, bal ormanının temasına uygun olarak, arıların şubat ayından kasım ayına kadar nektar alımını sürdürebileceği bitkiler seçtiklerini aktararak, ağaç türleri olarak akasya, dut, gülibrişim, erguvan, kızılçam ve badem gibi türlere yer verdiklerini kaydetti. Çalı grubu olarak ise lavanta, adaçayı, kekik gibi bitkiler kullandıklarını söyleyen Çelik, toplamda 500 yüksek boylu ağaç ve 3 bin çalı türü dikmeyi planladıklarını, dikim mevsimi içinde bu çalışmayı tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.