İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik kapsamlı bir eylem planı oluşturma çalışmalarına başladı. "Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı" adı altında yürütülen bu çalışma kapsamında, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri ile paydaş toplantıları düzenleniyor. Bu toplantılarda, sokakta yaşayan hayvanların yanı sıra toplum sağlığını korumaya yönelik yapılacak çalışmalar değerlendiriliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu alanda atılacak somut adımları duyurarak, bilinçli ve duyarlı vatandaşlarla, hayvan haklarına gönül vermiş gönüllülerle birlikte çalışmaların, her zaman olduğu gibi bundan sonra da can dostları yaşatmaktan yana olacağını, bu konuda, temel değeri yaşam hakkı olan ve tek sağlık anlayışını benimseyen Eylem Planı'nın hazırlıklarını sürdürmekte olduklarını vurguladı.

Buyuksehir Sokak Hayvanlarina Yonelik Eylem Plani Hazirliyor 1

Yol haritası konuşuldu

İlk koordinasyon toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde yapıldı. Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu Başkanı Hidayet Petin ve Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe de katıldı.

Toplantıda, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri görüş ve taleplerini dile getirirken, Prof. Dr. Okyay, Türkiye'de ilk kez İzmir'de kurulan Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı'nın çalışmalarını ve yol haritasını paydaşlarla değerlendirdi. Prof. Dr. Okyay, böyle güzel çalışmaların kendilerinden doğmayacaksa kimseden doğmayacağını ve çok güzel bir çalışma yapacaklarından kuşkusu olmadığını söyledi.

Bilimsel bir şekilde yol almak istiyoruz

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen sokak hayvanları düzenlemesini değerlendiren Prof. Dr. Okyay, sokak hayvanlarına yönelik bir düzenleme ile karşı karşıya kalındığını, bütün tarafları ile bu konuyu ele almak istediklerini belirtti. Herkesin bir şey söylediği bir ortamda olunduğunu kaydeden Prof. Dr. Okyay, daha bilimsel bir şekilde yol almak istediklerini, süreci aşama aşama görmek ve planlamak gerektiğini, bunların da kanıta dayalı olmasını dile getirdi.

İzmir'deki sokak hayvanlarının sayısının belirlenmesi, üreme potansiyellerinin anlaşılması ve yapılan müdahalelerin etkilerinin ölçülmesi amacıyla saha ekiplerinin kurulacağını belirten Prof. Dr. Okyay, İzmir halkının bu konuda ne düşündüğünü, bunu tanımlamak zorunda olduklarını ve bu alanda da çalışmalarının olacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Okyay, sahiplenme koşulları için ne öngördüklerini ve ne istediklerini, süreci bütün paydaşlarla yöneteceklerini, hem hayvanların sağlıksız ortamda yaşamasını hem de insanların bu konuda sorunlarla karşılaşmasını azaltmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

Neler yapılacak?

Hazırlanacak 5 yıllık eylem planı kapsamında, sahipsiz hayvan sayımı, sokak hayvanlarına yönelik tutumun belirlenmesi, personel ve altyapı iyileştirmeleri, farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Yasa ile belirlenmiş yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım, rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme için program ve kampanyalar yürütülecek. Çalışmaların ardından taslak hazırlanacak ve 5 yıllık İzmir Eylem Planı açıklanacak.

Muhabir: Canan Kaya