İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, sokak hayvanlarının yönetimi konusunda önemli bir adım attı. Belediyenin hazırladığı ve geniş bir katılımla yürütülen “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı” tamamlandı. Eylem planı, sokak hayvanlarına yönelik yapılacak kapsamlı çalışmaları madde madde belirliyor.

Verilere dayalı bilgi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, planın içeriğine dair bilgi verdi. İzmir’de sahipsiz köpek sayısının 200 bin ile 600 bin arasında değiştiğine dair çeşitli rakamların gündemde olduğunu belirten Prof. Dr. Okyay, bu rakamların bilimsel bir temelinin bulunmadığını, planlı yönetimin temelinde gerçek verilere dayalı bilginin yer alması gerektiğini söyledi. Bu nedenle köpeklerin sayımını dişi, erkek ve yavru olarak yapacaklarını ve mevcut durumu netleştireceklerini kaydeden Prof. Dr. Okyay, bir sorunun ölçmeden ve yönetmeden çözülemeyeceğini vurguladı.

Prof. Dr. Okyay, mahalle bazında detaylı çalışma yapacaklarını ve süreci titizlikle yürüteceklerini ifade ederek, farklı bölgelerdeki durum farklılıklarını dikkate alacaklarını belirtti. Ayrıca, yaz aylarında köpeklerin çocuklara hediye olarak verilmesinin ve sonrasında terk edilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu vurguladı ve bu konuda eğitim programları düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Önemli bir adım

Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir ise, eylem planının doğru bilgi ve koordinasyon sağlamak için önemli bir adım olduğunu belirtti. Özdemir, İzmir’i 6 bölgeye ayırarak bu bölgelerde hayvan rehabilitasyon merkezleri ve tedavi üniteleri kuracaklarını, bu sayede kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini daha etkin bir şekilde sunacaklarını açıkladı.

Hazırlanan eylem planı, paydaşlarla iş birliğinin geliştirilmesi, durum tespiti ve kapasite artırımı gibi hedefler içeriyor. Ayrıca, dijital altyapının iyileştirilmesi, bakımevi kapasite artışı, sahiplendirme çalışmalarının ön planda tutulması ve saha araştırmalarının yapılması gibi çeşitli stratejileri kapsıyor. Plan, sahipsiz köpek popülasyonunun insan ve diğer hayvan sağlığı üzerindeki risklerini azaltmayı da amaçlıyor.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu