İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri hız kesmeden devam ediyor. Yapı envanteri çalışmaları ve zemin araştırmalarını sürdüren belediye, aynı zamanda fay hatları ve olası tsunamileri inceleyen kapsamlı depremsellik araştırmalarını da yürütüyor.

İzmir’in 100 kilometre çapında, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından haritalanan diri faylar üzerinde paleosismolojik çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında açılan hendeklerden alınan örnekler, geçmiş depremlerin izlerini ortaya çıkarmak amacıyla laboratuvarlarda inceleniyor. Karada yürütülen bu çalışmaların yanı sıra, ODTÜ Deniz Paleosismolojisi Araştırma ekibi tarafından deniz tabanından alınan karot örnekleri ile denizdeki fay hatları da detaylı bir şekilde inceleniyor. Büyükşehir Belediyesi, olası tsunami risklerine karşı da önlemler almak için deniz içerisindeki fay hatlarını gözlemlemeye devam ediyor.

Buyuksehirin 90 Deprem Hendeginden Alinan 140 Ornegi Inceleniyor 1

2 bin hektarlık alan taranacak

Denizde yapılan sondaj çalışmalarında, 24 farklı noktadan toplamda 95 metre uzunluğunda karot örneği alındı. Ayrıca, kıyı bölgelerinde tsunami izlerini araştırmak için çeşitli noktalar açılarak numuneler toplandı. Bu numuneler, MTA ve TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında analiz ediliyor.

Belediye, zemin araştırmalarına da Karşıyaka ilçesinde devam edecek. Mikrobölgeleme çalışmalarının yapılacağı yaklaşık 2 bin hektarlık alan için ihale süreci başlatıldı. Bu çalışmalar, Karşıyaka’dan sonra Bayraklı, Konak ve Narlıdere ilçelerinde de sürdürülecek.

94 bin 773 yapı envanteri 

Deprem araştırmalarının yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile imzaladığı protokol kapsamında Yapı Stoku Envanter Projesi'ni de yürütüyor. Bu proje çerçevesinde, İzmir genelinde binaların deprem karşısındaki durumları incelenerek, her bir yapı için bina kimlik belgeleri oluşturuluyor. Bugüne kadar 94 bin 773 yapı envanteri çıkarıldı ve bu çalışmaların tüm şehir genelinde tamamlanması planlanıyor.

Son olarak, 10-11 Eylül tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek "İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı" ile ilgili kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar bir araya gelerek, İzmir’in deprem riskine karşı alınabilecek önlemleri tartışacak. Bu çalıştay sonucunda hazırlanacak rapor, kamuoyu ile paylaşılacak.

Muhabir: Nazlı Şentürk