Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Haziran ayı meclis toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay konuk oldu. Başkan Tugay’ın EBSO Meclisi’ne konuk olacağını öğrenen DİSK üyeleri ile İzdoğa ve İzenerji çalışanları, meclis toplantısının yapıldığı İzmir Ticaret Odası (İZTO) bina girişinde Cemil Tugay’ı protesto etti. Toplantıda meclis üyelerine seslenen Cemil Tugay protestolara dikkat çekerek, “Dışarıdan gelen ses, işsizliğin sesi. Bu protestocular haksızlığa uğramış gibi gözükebilir ama bu arkadaşlar bir ihtiyaca karşın alınmış değiller. Belediyeye kapağı bir şekilde atmışlar. Bu onları n da suçu değil. Ama bana ‘hak, hukuk, adalet’ diye slogan atarlarsa kimin hakkı, adaleti diye sormak isterim. O zaman işsizler toplanıp eylem yapsınlar. Bazıları alelacele işe alınmış ve ardından izne gönderilirmiş. Ben sarece onlar için değil tüm işsizler için çok üzgünüm” dedi. 

“Sorumlusu TCDD”

Hükümetle belediyenin ortak projesi olan İZBAN’da yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Tugay, “İZBAN’da ise sanki bir sorun çıkarmaya çalışıyormuşum gibi davranılıyor. Seferler gecikiyor… Raylar bakımsız, sinyalizasyon sorunlu. Bunların ihmalinin tamamından TCDD sorumlu. Bu hatları yük trenleri ve diğer yolcu trenlerine de kullandırıyorlar. Protokole aykırı davranılıp yoğun saatlerde o hatlardan yük trenleri geçiriyorlar. İZBAN trenleri de bu trenin geçmesini beklediği için gecikiyor” diye konuştu. İZBAN istasyonlarında beklerken insanların gecikmenin nedenini bilmek istediğini kaydeden tugay, “Ya yük treni ya da sinyalizasyon nedeniyle vatandaşımız beklemek zorunda kalıyor. Buradan seslenmek istiyorum; İZBAN’ın işletmesini ya bize verin ya da siz alın” çağrısında bulundu. 

Whatsapp Image 2024 06 24 At 18.24.20

Troleybüs ve deniz taksi geliyor 

Kent içi ulaşıma yönelik ‘Ulaşım Master Planı’ hazırlayacaklarını kaydeden Başkan Cemil Tugay, “Deniz ve raylı ulaşımlar dahil tüm ulaşım konularını yeniden alacağız. Modern troleybüsleri getireceğiz. Çünkü bunlar, tramvaya göre daha az maliyetli ve yine elektrikle çalışıyor. Deniz taksinin de bir modelini yaptırdık ve deneme üretimleri yapılıyor. Hazır olur olmaz 20 taksi Körfez’de çalışmaya başlayacak. Eğer ilgi görürse sayısını daha da arttıracağız” ifadelerini kullandı. İzmir’e ikinci çevre yolunun yapılması gerektiğini de açıklayan Tugay, “Tasarruf tedbirleri kapsamında AK Partili Hamza Dağ, bu yolun yapılamayacağını açıkladı. Bu yolun maliyeti 40 milyar lira. Bence Hamza Dağ, belediye başkanı olsaydı bile zaten bu yol yapılmayacaktı. Size trafiği rahatlatma sözü veriyorum ve o ikinci çevre yolu öyle ya da böyle bu şehre yapılacak” şeklinde konuştu. 

“Yalan, kınıyorum”

Bazı yayın organlarında Sünger Şehir projesinin iptal edildiğine yönelik de açıklama yapan Tugay, “İptal ettiğimize dair çıkarılan bu yalanı ve çıkaranı kınıyorum. Belediyenin emeğiyle İzmirliyi aldatan biri bu yalanı açıkladı. Sünger Şehir denilen şey toprağın suyu emmesidir. Toprak sert olunca suyu ememez. Yağmur usul usul yağmadığı veya aşırı şiddetli yağdığı için toprak bunu ememiyor ve kanallara gidiyor. Suyun emilmesini sağlayacak bir girinti yapılacaktı ama Devlet Su İşleri dava açıp itiraz etti. İZSU’nun buna benzer projeler yaptığını gördük ve İZSU’nun bu çalışmalara devam etmesine karar verdik. Bu iftirayı atmak çok büyük hainliktir” dedi.  

Whatsapp Image 2024 06 24 At 18.19.40

Arsa ve tahsis talebi

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise kentin gelişmesi için tüm kurumların ortak hareket etmesinden yana olduklarını belirtti. Fuarların planlanmasından kentin kongre merkezi haline getirilmesine kadar birçok konuda ortak akılla turizmin çeşitlendirilebileceğini vurgulayan Yorgancılar, organize sanayi bölgeleriyle (OSB) ilgili sorunları da aktardı. Yorgancılar, “Atık, Otomotiv Yan Sanayi, Mermer ve Gıda sektörleri için kurulacak OSB’lere yer arıyoruz. Maalesef kentimizde çoğu arsa şahıslara ait olduğu için büyük alan bulmakta mzorlanıyoruz. Bu konuda sizden de destek bekliyoruz. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin genişlemesi için Büyükşehir ve Bakanlığın onayına ihtiyacı var. Ödemiş OSB’de ise su sorunu var ve sanayicilerimiz üretim yapamıyor. Ayrıca biz sizden arsa ve yer tahsisleri istiyoruz” diye konuştu. Yorgancılar daha sonra sorun ve taleplerini içeren dosyayı Başkan Cemil Tugay’a verdi.

“Bıçak kemiğe dayandı”

EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ise konuşmasında mülteci sorununa dikkat çekti. Atatürk’ün sığınmacı yasasını hatırlatan Gökçüoğlu, “Buna göre Türk soylu olmayanlar istediği yere yerleşemez, ana dili Türkçe olmayanlar müstakil mahalle kuramaz, işçi ve sanatçı kümesi oluşturamaz, ecnebilerin bir belediyedeki nüfusu yüzde 10’u geçemez. Bu ifadelerinin ne kadar haklı olduğunu yaşadıklarımızla şahit oluyoruz. Gaziantep’de sığınmacıların şehri yaşanamaz hale getirmesi nedeniyle hazırlanmış manifesto ‘Bıçak kemiğe dayandı’ feryadıdır. Sığınmacılar hala gelmeye; biz ise susmaya devam ediyoruz” dedi. 

Whatsapp Image 2024 06 24 At 18.19.53

“Kadınları işe almazlar”

Hükümetin doğum oranlarının artması için getirmeyi planladığı yeni teşvikler ve doğum iznini 1 yıla uzamasını da değerlendiren Başkan Gökçüoğlu, “Nasıl bir ülke olduk ki hiçbir konuda öngörülürlük yok. Kadınlara 1 yıla varan doğum izni ve teşvikler getirilmesi, EYT’den sonra yapılacak ikinci büyük hata olur ve kimse kadınları artık işe almaz. Acaba bu düzenlemenin amacı kadınları iş hayatından çekmek olabilir mi? Doğurganlığın azalmasının nedeni izinlerden değil, geçim zorluğu ve pahalı eğitimden kaynaklanıyor. Bunu ilgili makamlara anlatmalı” ifadelerini kullandı. 

İstifa çağrısı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, "Enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim, yaşamamıştım. 25 yıldır böyle bir sıkıntı görmedim" açıklamasına da yanıt veren Gökçüoğlu, “Beyanat vermenin sorumluluğu yok, ama medyatik oluyorsunuz. Peki siz uzun yıllardır görevdesiniz, karar alıcı masalarda oturuyorsunuz, düzeltmek için hangi aksiyonları aldınız, uyguladınız mı, başaramadıysanız istifa hiç aklınıza geldi mi?” ifadelerini kullandı.

“Bedelini sorumlular ödesin”

Hükümetin yeni vergi düzenlemesine yönelik de konuşan İbrahim Gökçüoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne gelmede sorumlu olanlar bedel ödemesi gerekirken, hiçbir sorumluluğu olmayan yoksullaştırılmış yurttaşlarımıza, hazırlanan vergi yasası ile ödetmek düşüncesi ne kadar doğru? Ülkemizde kayıt dışının önüne geçemeyen idareciler bugüne kadar yapmaları gerekenleri yeni vergi yasası ile şimdi yapmaya çalışıyor. Kurulan yeni şirketlerin vergiden kaçınmak için devamlı vakıflara yardım yapıp vergisini vermiyor. Devlete vergi verme kültürü yok maalesef. Halktan alacakları küçük rakamlar ile çözüm gelmez, esas büyük kaçakları vergiye dönüştürmeye bakmaları lazım. Yap-işlet-Devret modeliyle yapılan ve devamlı zarar eden havaalanları, köprüler, şehir hastaneleri gibi yerlerden büyük vergi kaynakları yaratılabilir.”

“Bizim işimiz değil”

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın Ödemiş OSB’nin su sorununa yanıt veren Tugay, “Devlet Su İşleri, kentlere su temin etmek zorunda. Bu, belediyenin görevi değil. Bizim görevimiz bu suyu dağıtmak ve satışını gerçekleştirmek. Belediye baraj yapmaz çünkü görevi değil. Bizim Ödemiş OSB için tek çaremiz en yakın barajdan su getirmek olabilir” diye konuştu.  

“Niye harcayayım?”

İlk günden itibaren kendi anlayışı çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi’ni idari ve mali açıdan disipline etmeye çalıştıklarını kaydeden Tugay, “Gereksiz olduğuna inandığım projeleri durdurmak benim için önemli bir görevdi ve bunu yapıyorum. Örneğin Yamanlar Bölgesi’ndeki senatoryum bugün virane bir durumda ve ulaşımı da çok zor. Buranın yeniden canlandırılmasıyla ilgili bir süreç yaşanmıştı ama 400-500 milyon liraya malolacak bu tesisten biz ne bekliyoruz ki buraya bu boyutta bir yatırım yapalım?” ifadelerini kullandı. İzmir Planlama Ajansı’nı kurduklarını ve başına Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu’nu getirdiklerini aktaran Tugay, kentin 50 yılına yönelik çalışmaların bu ajans tarafından yapılacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Murat Ervin