Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu tarafından organize edilen yürüyüşün ardından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Hızlı ve çarpık kentleşmeye bağlı olarak ortaya çıkan kirlenme, ülkemizin en önemli sorunlarından birisi haline geldi. Bir zamanlar küçük bir sahil kasabası özelliği taşıyan ve herkesin gelip yerleşmek istediği Foça, bugün rant odaklarının kar hırsına kurban ediliyor. Nüfus yoğunluğu her geçen gün artan Foça’da bu kirlenmeyi her alanda ve her an iliklerimize kadar hissetmeye devam ediyoruz. Foça’da yaşanan kirlenmeyi her bir noktada farklı bir şekilde yaşıyoruz. Foça “sakin şehir” olarak adlandırılsa da maalesef biz bu özelliği hiçbir alanda yaşamıyoruz. 

DENİZ VE KIYI KİRLİLİĞİ ARTIYOR

İlçe merkezindeki düzensizlik, keşmekeş, sokaklarında, meydanlarında görüntü ve gürültü kirliliği olarak karşımıza çıkıyor. Denetimsizlik nedeniyle işletmeler kaldırımları, sokakları ve meydanları işgal etmiş durumda. Foça’nın görünür yüzü olan çarşı caddesi, işte bu denetimsizlikle birlikte kirlenmenin çirkin yüzü olmuş.  Foça’da bugün yaşanan kirliliğin diğer bir adı da deniz ve kıyı kirliliğidir. Foça merkezindeki deniz ve kıyı kirliliği her geçen yıl çıplak gözle daha da görünür hale gelmiştir.

Bu kirlenmeyi görünür noktalarda file kepçe ile temizlemek mümkün değildir. Foça sahili boyunca yaşanan deniz kirliliğinin birçok nedeni olduğunu biliyoruz. Bunların başında denize yapılan atık su deşarjı, tekne aktiviteleri ve sintineler yer alıyor. Her yıl yaşadığımız bu yıl ise yoğun olarak yaşadığımız denizanası istilası iklim değişikliği ve bilinçsizce yapılan balıkçılığın sonucudur. Kamusal alan olan sahiller, işletmeler tarafından işgal edilmiş durumda. Anayasa’nın 43. Maddesine göre kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir. 

SAHİLLER İŞLETMELER TARAFINDAN İŞGAL EDİLDİ

Fakat bugün sahillerimiz işletmeler tarafından işgal edilmiş durumda. Sahillerimiz halkın denizi kullanmasını kolaylaştıracak soyunma kabini, tuvalet, duş gibi olanaklara kavuşturulmalıdır.  Çanak Koyu’ndaki Fotaş Tatil Sitesi’nde, Yeni Foça sahilindeki iri ufaklı işletmelerin sahil işgali ilk akla gelenlerdir. Burada tekrar ediyoruz; Sahiller, plajlar halkın malıdır. 

PLAJLARDAN ÜCRETSİZ YARARLANMAK ANAYASAL HAKTIR

Kıyılardan, plajlardan, denizden ücretsiz yararlanmak anayasal bir haktır. Ne yerel yönetim hem de merkezi hükümet kıyı işgaline müdahale etmediği gibi bu işgali destekliyor. Kaldırımlarımızı, sokaklarımızı, meydanlarımızı, kıyılarımızı verimli tarım arazilerimizi bir avuç gözü dönmüş işgalciye teslim etmeyeceğiz. İşgale ve kirlenmeye neden olan sorunların bir an önce ortadan kaldırılmasını hem yerel yönetimden hem de merkezi hükümetten talep ediyoruz. 

FOÇA YAŞANMAZ HALE GETİRİLİYOR

Kirlenmenin adı disiplinsiz imardır, kirlenmenin adı gözü dönmüş, hiçbir kamusal çıkar gözetmeyen sermayenin vahşi kar hırsıdır. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu olarak, kirlenmeye tümüyle karşı çıkıyoruz. Bu kirlenme aç gözlülüğünün kirlenmesidir, denizde kıyı işgalidir, tarım arazisinde imardır, kaçak inşaattır, hobi bahçesidir. Bu kirlenme Foça’yı yaşanmaz hale getirmektedir. Biz bu kirlenmenin kapitalizmin kirliliği olduğunu biliyor ve yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz. 

Kaynak: Özge Uğulu