Güncel

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'Para sayma' görüntülerine ilişkin ilk dava görüldü

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda kaydedildiği iddia edilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin açılan davanın ilk duruşması, Çağlayan Adliyesi'nde gerçekleştirildi. 22 sanık hakkında, Siyasi Partiler Kanunu’nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddesi gereği 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor

Abone Ol

Duruşmada sanık avukatlarının savunmaları dinlendikten sonra, davanın 29 Kasım tarihine ertelenmesine karar verildi. Eski CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu duruşmaya katılmadı. Duruşmanın yapılacağı 59. Asliye Ceza Mahkemesi, salonun yetersiz olması nedeniyle 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alındı. 22 sanıktan Can Poyraz, Onur Öksel ve Melih Morsünbül duruşmada yer alırken, Kaftancıoğlu sağlık sorunları nedeniyle mazeret bildirdi.

'Hukuksuz Soruşturma ve İddianame' İddiası

Sanık avukatlarından Baran Kaya, davada yer alan suçlamaların soruşturma aşamasında uydurulduğunu öne sürerek, soruşturma ve iddianamenin hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Avukat Ahmet Özdemir ise, "İddianamede bağışta bulunanlar hakkında herhangi bir bilgi yer almıyor. 'Bağış yapılamaz' denmiyor; 'bağış kabul edilemez' ifadesi geçiyor. Makbuz verilip verilmemesi partinin sorunu. Eğer bağışlar o günkü parayla 55 bin TL veya üzeri olursa, sorumluluk başlar. CHP, kendi web sitesinde il başkanlığı için ilan açarak bağış toplayacağını duyuruyor. Sanıklar, partinin adına para toplayıp gereken kişilere teslim ediyor. Bu dosyada, sanık sayısının kalabalık gösterilmeye çalışıldığını düşünüyorum. 100 yıllık bir partiye zarar vermek isteniyor. Dava hem hukuksal hem de siyasi açıdan sakat. İlk başta bu paranın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun parası gibi gösterilmeye çalışıldığını belirtmek istiyorum. Sanıkların lehine olan belgeler dosyaya eklenmedi. Olay, 22 kişinin üzerine yıkılmış durumda. Sanıklardan altısı sadece parayı taşıyan kişiler. Diğerleri ise süreçteki görevli kişiler" ifadelerini kullandı.

Özdemir, "Bu gayrimenkulleri satanlar hakkında 'kovuşturmaya yer yok' kararı verilmişken, iddianamede tanık beyanlarına yer veriliyor. Peki, bu tanıklar kimler? MASAK raporunun sonunda suçla ilgili herhangi bir kayıt bulunmadığı belirtiliyor. Dosyaya eklenen belgelerin çoğunun yargılanan sanıklarla bir ilgisi yok" dedi.

Avukat Mehmet Öksel, "Soruşturmanın hukuka aykırı delillerle başlatıldığına dair talebimiz bulunmaktadır. Bu tür davalarda ikrar beyanları dahi hukuka aykırıdır. Sanıkların, görüntülerin çekildiğinden haberdar olduğuna dair iddialar tek bir tanığın ifadesine dayanmaktadır" diye ekledi.

Hapis cezası talebi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve danışmanı Melih Morsümbül, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, eski CHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Mustafa Can Poyraz, İmamoğlu İnşaat Şirketi'nin Genel Müdürü Tuncay Yılmaz gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında, Siyasi Partiler Kanunu’nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddesi gereği 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep edilmektedir.