Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, İsrail-Lübnan savaşı sonucunda Türkiye’de oluşabilecek yeni göç dalgası ile ilgili bir soru önergesi hazırladı.

“Sınırları kapatacağız, vatanımızı koruyacağız”

Yücel, “15 gün önce Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları sonrası ülkede 1 milyon insanın yer değiştirdiğini açıkladı. Ülkemizin güneydoğusunda süregelen çatışma durumu, büyük bir göç dalgası olasılığını artırıyor ve bu durum kamuoyunda kaygı yaratıyor. Yeni bir göç dalgası, ülkemizi mülteci kampı haline getirebilir. Bu da nüfus artışına, işsizlik oranının yükselmesine, kira ve gayrimenkul fiyatlarının artmasına, toplumsal dengenin bozulmasına ve demografik yapının değişmesine yol açacaktır. İçişleri Bakanı, bu konudaki gelişmeleri derhal kamuoyuna açıklamalıdır. Soru önergemizi Meclis'e sunduk. Türkiye, hiçbir şekilde mülteci kampı değildir ve Türk halkının kendi vatanında yabancılaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Sınırlarımızı kapatacağız ve vatanımızı koruyacağız.” dedi.

Deniz Yücel-5

Deniz Yücel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması için Meclis'e sunduğu önergesinde, Türk Hava Yolları'nın 30 Eylül'de askıya aldığı İstanbul-Beyrut uçuşlarına ve 6 Ekim’e kadar karşılıklı olarak iptal edilen seferlere de değinerek, yaşanan gelişmelerin "önlem" niteliği taşıdığını belirtti. Yücel, “İstanbul-Beyrut uçak seferlerinin askıya alınması ve sonrasında iptal edilmesi, yeni bir göç dalgası olasılığını daha da güçlendiriyor. Görünüşe göre önlem almaya çalışıyorlar; ancak bu önlemler kaygılarımızı gidermeye yetmiyor. İlgili makamların konuya ilişkin açıklama yapmasını bekliyoruz. 2016’da Avrupa Birliği ile imzalanan geri kabul anlaşması ve ülkemizde artan mülteci nüfusu, endişemizi artıran iki önemli neden. Göç Anlaşması sonrasında Türkiye'ye 4 milyondan fazla mülteci gelmiştir. Ekonomik krizin giderek derinleştiği bu dönemde, artan mülteci sayısı ülkemizin demografik ve sosyolojik yapısını olumsuz etkilemiştir. Mültecilerin yoğun yaşadığı bölgelerde suç oranları gözle görülür şekilde artmıştır. Ayrıca, mülteciler düşük ücretlerle ağır şartlar altında çalıştırılmakta, bu da kayıtdışı istihdamı teşvik ederek işsizliği artırmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Mülteci konusunu güzelleştirenleri uyarıyoruz.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “Bugün 25 bin Afgan çoban gitse tarım ve hayvancılık kalmaz.” sözlerine atıfta bulunan Yücel, “Mültecileri olumlayan açıklamalarda bulunan bakanlar, şimdi de ‘geçici koruma statüsü süreleri’ ve ‘çalışma izni muafiyetleri’ üzerine yeni düzenlemeler yapacaklarını ifade ediyorlar. Mültecileri yücelten bu açıklamalar, sorunu çözecek düzenlemeler değil, sorunu daha da derinleştirecek düzenlemeler olursa bunun bedelini ödemek zorunda kalacaklardır. Şimdiden uyarıyoruz; ülkemizi daha büyük bir çıkmaza sürükleyecek düzenlemeleri akıllarından bile geçirmemelidirler.” dedi.

Yücel'in Meclis’e sunduğu soru önergesi ise şu şekilde:

  • Son 3 ay içinde, Lübnan'dan Türkiye'ye kaç kişi gelmiştir? (Aylar bazında ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla)
  • Son 3 ay içinde, Lübnan'dan ülkemize aile olarak gelenlerin sayısı nedir? (Aylar bazında ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla)
  • Son 3 ay içinde, Lübnan'dan bireysel (kadın-erkek) olarak gelenlerin sayısı nedir? (Aylar bazında ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla)
  • Son 3 ay içinde, Lübnan'dan gelen kişilerin yaş dağılımı nedir? (Aylar bazında ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla)
  • Son 3 ay içinde, Lübnan'dan gelen kişiler hangi yollarla Türkiye'ye giriş yapmıştır? (Aylar bazında ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla)
  • Son 3 ay içinde, hava yolları şirketleri İstanbul-Beyrut arasında kaç sefer düzenlemiştir? (Aylar bazında ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla)
  • Olası bir göç dalgası karşısında ‘geçici koruma statüsü sürelerini uzatmaya’ ve ‘çalışma izni muafiyetlerini yumuşatmaya’ yönelik yeni yönetmelik hazırlıkları yapıldığı doğru mudur?

Kaynak: T24