Kara, projenin 2019'da başlatılmasına rağmen sürekli olarak ertelendiğini ve son olarak 2026 yılına ertelenmesinin kamuoyunda anlamlandırılamadığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın cevaplaması talebiyle sunduğu soru önergesinde Kara, "2019 yılından bu yana ilgili bakanlıkların hazırlıklarını tamamlamış olması gerekirken, bu kararın neden alındığı toplum nezdinde anlamlandırılamamıştır" şeklinde sorgulamalarda bulundu. Kara ayrıca, mevcut ekonomik şartlar, enflasyon artışı ve Millî Eğitim Bakanlığı'nın tek öğün ücretsiz yemek uygulamasını yaygınlaştırmaktan vazgeçmesi gibi etkenlerin, daha ucuz ancak kalitesiz gıda girişinin önünü açmak istendiği izlenimini doğurduğunu belirtti.

Kara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun "Türkiye Çocuk Araştırması, 2022" raporuna atıfta bulunarak, Türkiye'de çocukların yüzde 42,2'sinin süt ürünlerini her gün tüketemediğine ve et, tavuk veya balığı her gün tüketebilen çocukların oranının yüzde 12,7 olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, kuru baklagilleri her gün tüketen çocukların oranının yüzde 10,9 olduğunu vurguladı. Kara, 2023 yılında ekonomik koşulların kötüleşmesi nedeniyle bu oranların daha da düşmesinin olası olduğuna dikkat çekti.

Son olarak, Türk-İş'in Eylül 2023 verilerine göre, sağlıklı ve yeterli beslenme için gerekli aylık gıda harcaması tutarının oldukça yüksek olduğunu belirterek, hükümetin çocukları yoksulluğa ve sağlıksız beslenmeye mahkum ettiğini vurguladı.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Okul Gıdası Logosu İşbirliği Protokolü'nün ertelenmesinin nedenlerini ve olası etkilerini sorgulayarak, çocukların sağlıklı beslenme hakkının korunmasını ve projenin hayata geçirilmesini talep etti. Bu gelişmeler, okul kantinlerinde sağlıklı gıda seçeneklerinin önemini bir kez daha vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi