Yerel

Çiğli Belediyesi’nden iklim değişikliğiyle mücadele için yenilikçi proje

Çiğli Belediyesi, iklim değişikliğinin ekonomik, ekolojik ve sosyal sonuçlarına karşı yerelde sürdürülebilir stratejiler geliştirmek için Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler Teknik Destek Projesi'ni hayata geçirdi.

Abone Ol

Çiğli Belediyesi, iklim değişikliğinin ekonomik, ekolojik ve sosyal sonuçlarına karşı yerel düzeyde sürdürülebilir stratejiler geliştirmek amacıyla Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler Teknik Destek Projesi'ni hayata geçirdi. Proje, kentsel alanlarda artan sıcaklık ve çevresel bozulmalara karşı etkili çözümler sunmayı amaçlıyor.

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, proje kapsamında iklim değişikliğinin ilçedeki olumsuz etkilerini azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Çiğli Belediyesi, çevre dostu hizmet ve projeleriyle dikkat çekerken, bu yeni girişimde birçok bilim insanının katkılarıyla, çevre duyarlılığına odaklanan önemli bir adım daha atmış oldu.

Uzman akademisyenler yer alıyor

Proje, İzmir Kalkınma Ajansı'nın 2023 Yılı Teknik Destek Programı çerçevesinde destekleniyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç'ın yürütücülüğünü üstlendiği projede, Marmara Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden uzman akademisyenler de yer alıyor. Projenin amacı, Çiğli’deki kentsel ısı adası etkisini azaltarak, doğal peyzaj kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak ve kentsel alanlarda yüzey sıcaklıklarını düşürecek doğa tabanlı çözümler geliştirmek.

Proje kapsamında, kentsel alanlarda yapı yoğunluğu ve yeşil alan eksikliği nedeniyle oluşan yüksek sıcaklık sorununa doğa tabanlı çözümler getiriliyor. Çiğli’nin ısı adası sorununa yönelik olarak belirlenen bölgelerde, yüzey sıcaklıklarını azaltacak kentsel tasarım uygulamaları geliştirilecek. Uygulamalar, sadece yüzey sıcaklıklarını düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda ilçede yeşil alan miktarını artırarak, kamusal alanlar yaratılmasını ve binalarda soğutma için harcanan enerji miktarının yüzde 25 oranında azalmasını sağlayacak.

Kapsamlı bir yaklaşım 

Projenin Çiğli’nin sürdürülebilir geleceğine önemli katkılar sunacağını vurgulayan Başkan Yıldız, iklim değişikliğinin, sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal boyutları olan büyük bir sorun olduğunu, artan sıcaklıklar ve ekstrem hava olaylarının, tarım, su kaynakları ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu, bu nedenle, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve uyum sağlamak için kapsamlı bir yaklaşım benimsemek gerektiğini söyledi. Çiğli Belediyesi olarak, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek ve karbon ayak izini azaltmak için projeler yürüttüklerini kaydeden Başkan Yıldız, yeşil alanların korunması, atık yönetimi ve geri dönüşüm gibi çevre dostu uygulamaları da hayata geçireceklerini ifade etti. Başkan Yıldız, hep birlikte hareket ederek, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılabileceğine inandığını belirtti.