Bu yıl 5-10 Kasım tarihlerinde Çin'in Şangay kentinde düzenlenecek olan Çin İthalat Fuarı’nın tanıtım toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıya EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık katıldı. Başkan Eskinazi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından organizasyonun EİB'e verildiğini belirterek, "Geçmişte yaşadığımız vize sorununu Çin tarafına ilettiğimizde, EİB üyelerinin vize konusunda sorun yaşamayacağına dair güvence verildi. Bu yıl firmalarımız vize sıkıntısı çekmeden Çin'deki fuara katılabilecekler" dedi.
Geçtiğimiz yıl 128 ülkeden 3.486 firmanın katıldığı fuarda, Türkiye 800 metrekarelik stantla 15 firmayı temsil etmişti. Başkan Eskinazi, "Fuar boyunca 410 bin ziyaretçi ürünleri inceledi ve 78 milyar doların üzerinde ticari anlaşma imzalandı. Türkiye olarak bu miktardan daha fazla pay almak için çalışıyoruz" diye konuştu. Eskinazi, Çin mallarının yer almadığı, dünyanın dört bir yanından gelen ürünlerin sergilendiği bu fuarın, Türkiye’nin dış ticaret açığının büyük bir kısmının Çin’den yapılan ithalattan kaynaklandığını vurguladı. "Çin ile ihracatımız 3.3 milyar dolar iken ithalatımız 45 milyar dolar. Ülkemizin dış ticaret açığının neredeyse tamamı Çin’den yaptığımız ithalattan kaynaklı" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Pekin Büyükelçiliği'nin yaptığı çalışmalara göre, Çin’in ithalatının yüzde 27’sinde rekabetçi olunabileceğini belirtti ve bunun 416 milyar dolarlık bir pazar anlamına geldiğini söyledi.
PRESTİJ VE STRATEJİK ÖNEM VURGUSU
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık da fuarın hem prestij hem de stratejik anlamda önemine dikkat çekti. Işık, "Bu fuar, hem mal satmak hem de mal almak isteyenlerin bölgesel pazarı. Çin, dünyaya açılma noktasında bu fuarı kültürel ilişkilerini geliştirmek için düzenliyor ve Türkiye’ye ayrı bir önem veriyorlar. Bizim de bu fırsatı iyi kullanmamız gerek. Bu fuara çok önem veriyoruz ki TİM, fuarın organizasyonu için EİB’i görevlendirdi. Geçen yıl 15 firmayla katıldığımız fuara bu yıl 18 firmayla katılmayı hedefliyoruz" dedi.
EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ise dünya ticaret hacminin 30 trilyon dolar civarında olduğunu, Çin'in bu pastadan 5 trilyon dolar pay aldığını belirtti. İşbırakmaz, "Türkiye’nin bir yılda yaptığı ihracatı Çin, 1-2 ayda yapıyor. Çin nüfusunun yüzde 10’una denk gelen 100 milyon kişinin geliri Avrupa Birliği standartlarında ve biz bu kesime her türlü ürünü rahatlıkla satabiliriz" şeklinde konuştu.