Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Açıkgözoğlu, bebeklerin doğumdan önce anneden gelen antikorlar ve anne sütü sayesinde bazı hastalıklara karşı korunduğunu ancak bu korumanın geçici olduğunu ifade etti. “Sağlık Bakanlığı, bebeklerin ve çocukların belli başlı hastalıklara karşı bağışıklık kazanabilmesi için her yıl bir aşı takvimi yayınlamaktadır. Bu takvimde yer alan aşıların yapılması, çocukları hayati risk oluşturabilecek pek çok bulaşıcı hastalıktan korumaktadır" dedi.

Ülkemizde çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı rutin aşı yapıldığını vurgulayan Açıkgözoğlu, bu hastalıkların verem, difteri, tetanos, boğmaca, hepatit ve çocuk felci gibi ciddi sağlık sorunları olduğunu belirtti. Aşıların, bu tür hastalıkları önlemedeki rolüne dikkat çeken Açıkgözoğlu, ebeveynlerin aşı konusunda bilinçli olmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Açıkgözoğlu, tıbbi araştırmalar sonucu geliştirilen ve henüz rutin aşı takvimine dahil olmayan aşıların da önemine değindi. Rotavirüs aşısının, küçük çocuklarda ishal ve hastaneye yatış riskini azalttığını, meningokok aşısının ise menenjit hastalığının kalıcı sakatlık ve ölüm risklerini önlemeye yardımcı olduğunu ifade etti. Ayrıca, HPV aşısının genital siğiller ve rahim ağzı kanseri gibi hastalıklardan korunmada önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Bu özel aşıların belirli periyotlarla yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Açıkgözoğlu, Rotavirüs ve meningokok aşıları 2. aydan itibaren uygulanmasının önemine değindi ve HPV aşısının 9-13 yaş arasında, 6 ay arayla 2 doz şeklinde yapılması gerektiğini ifade etti

Muhabir: Özge Uğulu