Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, Covid-19 aşısı ile kalp krizi riski arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Dr. Yaşan, önde gelen tıp dergilerinden BMJ Journals’ta yayınlanan yeni bir araştırmanın, Covid-19 aşısı olmuş veya hastalığı geçirmiş kişilerde kalp hastalıklarının daha az görüldüğünü ortaya koyduğunu belirtti.

Dr. Yaşan, "Pandemi sürecinde, aşıların ve hastalığın etkileri yoğun bir şekilde tartışılmaya devam ediyor. Özellikle sosyal medyanın yaygın kullanımıyla genç yaşta görülen kalp krizi vakalarının artması, aşılar hakkında endişeleri artırdı. Ancak yeni yayınlanan bağımsız bir makale ile artık elimizde kesin bilgiler var. BMJ Journals’ta yayınlanan bu çalışmada, Covid-19 aşısı olmuş yaklaşık 10 milyon kişi ile aşı olmamış 10 milyon kişi karşılaştırıldı. Sonuçlar, aşılanmış kişilerde kısa ve uzun dönemde hem tromboembolik olayların (pıhtı oluşumu ve damarda tıkanıklık) hem de diğer kalp hastalıklarının daha az görüldüğünü gösterdi" dedi.

Çalışmada, aşılanmış bireylerde kısa dönemde kalp hastalıklarında yüzde 20, 6-12 aylık uzun dönemde ise yüzde 50-70 oranında azalma tespit edildiğini ifade eden Dr. Yaşan, "Bu oranlar oldukça dikkat çekici. Daha önce yapılan birçok çalışma da Covid-19 aşılarının benzer komplikasyonları azalttığını göstermişti" diye ekledi.

62 Yaşındaki Adamda Aşı Tutkusu 217 Kere Covid 19 Aşısı Oldu!

Pandemi döneminde Almanya’da 217 kez aşı olan bir kişinin ortaya çıkmasının tüm dünyayı şaşırttığını belirten Dr. Yaşan, "Bu kişi, bilim insanlarının da ilgisini çekmiş ve laboratuvar ortamında incelenmiştir. Yapılan testlerde, bu kişinin bağışıklık sisteminin korona virüse karşı çok daha güçlü olduğu ve aşıların herhangi bir yan etki veya komplikasyona neden olmadığı tespit edildi. Hatta bu kişi, araştırma sırasında 218. dozu olmak istemiş, ancak araştırmacılar bu talebi reddetmiştir. Aşılamanın dördüncü yılına girdiğimiz bu dönemde, aşı hakkındaki yanlış bilgiler, tüm bu bilimsel kanıtlara rağmen gündemden düşmeyecek gibi görünüyor" dedi.

Dr. Yaşan’ın açıklamaları, aşıların kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekerken, bilimsel verilerle desteklenen bu tür bilgilerin, kamuoyunun aşıya olan güvenini artırmayı amaçladığını vurguluyor.

Muhabir: CANAN KAYA