Cuma namazı, İslam dinindeki beş temel ibadet namazlarından birisi olup, haftanın belirli günü olan cuma günlerinde öğle vaktinde kılınır. Cuma namazının özelliklerinden biri de namaz öncesinde cemaate yönelik olarak hutbe okunmasıdır. Hutbe, İslam'ın günlük yaşama ve toplumsal sorumluluklara dair önemli mesajların verildiği dini bir konuşma ve öğüttür.

Cuma Hutbesi ve Farziyeti

Cuma namazının sahih olabilmesi için hutbenin okunması bir şarttır. Hutbe, cemaatin topluca dinlediği ve dini bilgilerin aktarıldığı bir platformdur. Ancak hutbeye yetişemeyen veya hutbeyi duymayan kişinin Cuma namazı geçerli olur. İslam'da, hutbeyi dinlemek namazın sahihliği için şart değildir; bu sebeple, hutbeye yetişemeyenlerin namazları geçerlidir.

Hutbe Şartları ve Uygulamaları

Cuma namazında hutbe okunurken cemaatin sessiz olması, selam vermemesi ve nafile namaz kılmaması gerekmektedir. Hutbenin cemaatin huzurunda okunması ve namaz arasında başka bir işle meşgul olunmaması da önemli şartlardandır. Hutbe, bayram namazlarında da okunur; bayram hutbeleri sünnet, cuma hutbesi ise farzdır.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma namazı toplamda 10 rekattır: İlk 4 rekât sünnet, sonrasında 2 rekât farz ve ardından 4 rekât da cumanın son sünnetidir. İmam hutbeyi okurken camiye yeni gelen kişilerin hutbe öncesinde nafile veya başka bir namaz kılmamaları gerekmektedir. Hutbenin bitiminde cemaat, imamın arkasında 2 rekât farz namazını kılar.

Cuma namazı ve hutbesi, İslam toplumunda bir araya gelme, birlik ve dayanışmayı güçlendirme açısından da büyük önem taşır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ