Güncel

Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Cuma namazında hangi dualar okunur?

Cuma, İslam dininde önemli bir ibadet günüdür ve müslümanlar için kutsal bir gün olarak kabul edilir. Ancak, bazıları için Cuma namazının detayları ve nasıl kılınacağı konusu bir muamma olabilir. Merak edenler için bu yazımızda Cuma namazının kaç rekat olduğu, nasıl kılınması gerektiği ve öncesinde kılınan namazların nasıl olduğu gibi sorulara yanıt bulacaksınız. İşte detaylar haberimizde

Abone Ol

Cuma günü, müslümanlar için haftanın en kutsal günlerinden biridir. Bu özel gün, topluluk ibadeti olan Cuma namazı ile kutlanır. Ancak, Cuma namazının sadece ibadetle sınırlı olmadığını bilmek önemlidir. Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır? ve Cuma namazında hangi dualar okunur?  İslam'ın beş şartından biri olan Cuma namazı, birlik ve dayanışmanın, dua ve ibadetin bir araya geldiği özel bir zaman dilimidir. Bu yazımızda, Cuma namazının kaç rekat olduğu, nasıl kılınması gerektiği ve Cuma namazından önce kılınan diğer namazların detaylarına göz atacağız. İbadetin ötesinde, Cuma'nın toplum içindeki önemini ve manevi anlamını keşfedin. İşte detaylar...

Cuma Namazı Kaç Rekattır?

Cuma namazının farzı iki rekattır. Farzdan önce dört rekat, farzdan sonra dört rekat olmak üzere sekiz rekat da sünneti bulunmaktadır. İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekat olmak üzere toplam altı rekattır. Bu görüş, Hz. Ali'den nakledilmektedir.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

  • Cuma namazı kılınırken ilk sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
  • Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur.
  • Müezzin iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur.
  • Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar.
  • Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekat Cuma namazını kıldırır.
  • İmam-hatip ve cemaat Cuma namazına niyet ederken, "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" ifadesi kullanılır.

Cuma namazı aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekatta önce Sübhaneke, sonra Euzü Besmele çekilir. Tüm rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. Hutbe okunurken cemaatin namaz kılması ve konuşması mekruh görülür. Hutbe sonrası müezzin kamet getirir ve cemaatle iki rekat Cuma namazının farzı kılınır. Son sünnetin ardından Zuhr-i Ahir niyetiyle dört rekat daha namaz kılınır. Cuma namazı, farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınarak ibadetin gereği yerine getirilmiş olur.