Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan karar, Yüksek Hakem Kurulu'na yapılan atamaları Resmi Gazete'de duyurdu.

Yüksek Hakem Kuruluna kimler atandı?

Bu atamalara göre, Uğur Kızılca asil üye olarak atanırken, Mevlüt Sadi Su ve Alaaddin Coşkun yedek üye olarak seçildi. Bu atamalar, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 54. maddesi uyarınca gerçekleştirildi.

AA-20230829-32020329-32020328-KAMU_GOREVLILERI_HAKEM_KURULUNUN_4UNCU_TOPLANTISI_BASLADI

Kritik öneme sahip

Yüksek Hakem Kurulu, memurların, emeklilerin ve asgari ücretin belirlenmesinde kritik bir rol oynar. Sendika ve işverenler arasındaki müzakereler sonuçsuz kalırsa, son kararı Yüksek Hakem Kurulu verir.

hakem-kurulunun-son-toplantisi-basladi-memur-zammi-bugun-belli-oluyor-memurlar-ne-istiyor-h

Yüksek Hakem Kurulu nedir ve görevleri nelerdir?

 Yüksek Hakem Kurulu, grevin yasak olduğu işyerlerinde ve işletmelerinde toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde taraflar anlaşamadığında son sözü söyleme yetkisine sahip bir kuruldur.

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'na göre kurulan dokuz kişilik bir danışma ve karar organıdır. Yüksek Hakem Kurulu, Yargıtay, Danıştay ve Çalışma Bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra bir üniversite öğretim üyesi ile işçi ve işveren tarafından seçilen ikişer hakemden oluşur.

Yüksek Hakem Kurulu, il hakem kurullarının kararlarını inceleme yetkisine sahiptir ve işçi statüsünü tespit etme konusunda nihai karar verme yetkisine sahiptir. Ayrıca, Bakanlar Kurulu'na danışma hizmeti verme görevine de sahiptir. Özellikle toplu iş sözleşmelerinin uygulanabilirliği ve grev ile lokavtların ikinci kez ertelenmesi gerekip gerekmediği konularında önemli bir rol oynar.

Kaynak: HABER MERKEZİ