Deepfake teknolojisinin yeni kullanım alanları

Abone Ol

Son zamanlarda ünlülerin sahte videolarıyla gündeme gelen ve endişe verici bir teknoloji olarak görülen deepfake teknolojisinin akla gelmemiş kullanım amaçlarını ortaya çıkaran bir araştırma yapıldı. İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, deepfake yani derin sahtecilik olarak çevrilebilecek teknolojinin olumlu yönlerini bizlere sunuyor.
Deepfake, bir kişinin yüzünün veya vücudunun dijital olarak değiştirildiği ve başka biri gibi görünmesini sağlayan bir video teknolojisidir. Bu teknoloji, siyasi yanlış bilgileri yayma ve bir kişinin yüzünü başka birinin vücuduna yerleştirerek kötü niyetli içerik yaratma potansiyeli nedeniyle son derece olumsuz bir algıya sahip.
Bath Üniversitesi’ndeki REVEAL araştırma merkezinin tarafından yapılan yeni çalışmanın ortak yazarları olan Dr. Christof Lutteroth ve Dr. Christopher Clarke, araştırmanın bulgularının bu teknoloji için iki olumlu kullanım alanı ortaya çıkardığını ve deepfake teknolojisinin dünyada iyi şeyler yapmak için nasıl kullanılabileceği konusunda daha fazla araştırmaya yol açacağını umuyor.
İlk deney fitness konusunda yapıldı. Spor tecrübesi olmayan bir grup insan alındı ve bir kısmına altı adet fitness hareketini öğreten bir eğitim izletildi. Diğer gruba ise aynı eğitim videosunun deepfake teknolojisi kullanılarak kendi suratları yerleştirilmiş versiyonu izletildi. Bu deneyin sonucunda bilmedikleri bir hareketi, kendi anlatımında olan videodan izleyerek yapan grubun hareketleri daha kolay kavradığı ortaya çıktı. Yani insanlar bilmediği bir konuyu kendilerinden dinlemeyi seviyor. İkinci deneyin konusu ise halka konuşma. Uzman bir halka konuşmacının yüzü deneklerin yüzleriyle değiştirilerek izletildi. Bunun sonucunda katılımcılar, ilham aldıklarını, deepfake videosunun onlara halka konuşmanın o kadar da korkutucu olmadığını gösterdiğini aktardı.
Sonuç olarak kötü bir algıya sahip olan deepfake teknolojisinin, olumlu yönleri ortaya çıkmış oldu. Dr. Christof’un da dediği gibi, bu algının değişmesi deepfake teknolojisi hakkında yapılacak araştırmaların artmasına sebep olacak.