Yaşam

Denizli'de kuyunun içinde bir lezzet: Kuyu Kebabı nasıl yapılır?

Türkiye'nin birçok yöresinde farklı et türleriyle hazırlanan, geleneksel bir yemek olan Kuyu Kebabı, odun ateşinde yavaşça pişirilerek enfes bir tat sunar. Denizli'de sevilen bu özel lezzeti evde nasıl yapabileceğinizi bilmek ister misiniz? İşte size Kuyu Kebabı tarifi...

Abone Ol

Türk mutfağının zenginliği ve çeşitliliği, dünya mutfakları arasında kendine özgü bir yer edinmiştir. Anadolu'nun dört bir yanından gelen geleneksel lezzetler, kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne ulaşmıştır. Bu lezzetlerden biri de, özellikle Denizli'nin kucak açtığı, odun ateşinde yavaşça pişirilen Kuyu Kebabıdır. Bu geleneksel yemeğin eşsiz lezzeti, misafir sofralarının vazgeçilmezi olmuştur. Ancak, bu eşsiz lezzeti evinizde nasıl hazırlayabileceğinizi biliyor musunuz? İşte, adım adım Kuyu Kebabı tarifi...

Kuyu Kebabı Tarifi

Malzemeler:

  • Kuzu eti (1-2 kiloluk parçalar halinde): 4 kg
  • Tuz: Birkaç tatlı kaşığı
  • Tepsi (etleri alacak büyüklükte): 1 adet
  • Izgara teli (tepsiden büyük): 1 adet
  • Su: 500 gr

Hazırlık Aşamaları:

  1. Etleri tuzla iyice ovalayın ve ızgara telinin üzerine yerleştirin. Altına bir tepsi yerleştirin.
  2. Önceden ısıtılmış 100-120 derecelik fırına tepsinizi yerleştirin. 500 gr suyu fırının bir köşesine bırakın ve kapağını kapatın.
  3. 2 saat sonunda etlerinizi kontrol edin. Yumuşaksa, fırını 200 dereceye ayarlayıp etleri 20 dakika daha pişirin.
  4. Eğer etler hala sertse, 1 saat daha pişirme süresi ekleyin.
  5. Etleri fırından çıkarın ve bir tepsi üzerinde irice parçalayın. Üzerine biriken yağla pilav hazırlayabilirsiniz. Eğer tuz az gelmişse, biraz daha ekleyebilirsiniz.
  6. Yanında sıcak sade pilavla servis yapın.

Servis Önerisi:

Bol köpüklü bir ayran, sıcak lavaş, turşu ve közlenmiş sebzelerle birlikte ya da sade pilavla Kuyu Kebabınızı servis edebilirsiniz.

Şefin notu: Bu tarz kebaplar, geleneksel olarak toprağa kazılan 1,5 metre çapında ve 2 metre derinlikteki kuyularda 2-4 saat arası pişirilir.