DENİB Başkanı Memişoğlu, Türkiye'nin kekik üretiminin büyük çoğunluğunun yüzde 90'ının Denizli'den geldiğini vurgulayarak dünyanın kekik ambarının burası olduğunu belirtti. Kentin kekik ihracatının 55 milyon dolar seviyelerinde olduğunu dile getirdi.

Dünya kekik üretiminin yüzde 75'inin Türkiye tarafından karşılandığına dikkat çeken Memişoğlu, Denizli'nin 200 bin dekarlık üretim alanıyla ülke kekik üretiminin yüzde 90'ını tek başına gerçekleştirdiğini ifade etti. Denizli'nin dünya kekik ihtiyacını karşılayan önemli bir merkez olduğunu vurgulayan DENİB Başkanı, "Kekik, ilimiz için büyük bir değer taşıyor. Ülkemizin kekik üretiminin yüzde 90'ından fazlası Denizli'de gerçekleşiyor. Ayrıca, Denizli, İzmir, Manisa gibi illerimizden önemli miktarda kekik ihracatı yapılıyor. Ülkemizin yıllık kekik ihracatı 55 milyon dolar civarında. Kekik üretiminde Denizli'nin lider konumda olduğunu gözlemliyoruz" şeklinde konuştu.

Memişoğlu, kekiğin doğanın Denizli'ye bir armağanı olduğunu vurgulayarak aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitki üretiminde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Üretilen kekiğin katma değerli ihracata dönüştürülmesine büyük önem verdiklerini belirten Memişoğlu, "Kekik, esansı yoğun olan ve tıbbi ürünlerde de kullanılabilen son derece değerli bir ürün. Kekik, çok geniş bir kullanım alanına sahip. Dünyaca ünlü et restoranlarında Denizli kekiğinin kullanıldığını biliyoruz. Şu an Türkiye'den 135 farklı ülkeye kekik ihraç ediliyor. Denizli'den gelen kekikler Avrupa'dan Afrika'ya, Orta Doğu'dan Amerika'ya ve hatta Uzak Doğu'ya kadar farklı coğrafyalarda sofralarda ve çeşitli alanlarda kendine yer buluyor. Denizli İhracatçılar Birliği olarak kekik özelinde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz ve önümüzdeki dönemde bu konuda kamuoyunu bilgilendireceğiz" şeklinde konuşmasını tamamladı.

Kaynak: İHA