Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Bu felaket, güçlü afetlere karşı kentlerin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, yaptığı açıklamada, deprem bölgesi ve ülke genelinde güvenli bina kavramının temelini oluşturmanın önemine vurgu yaptı. 6 Şubat depreminin değil yanlış yapılaşmanın ölümlere yol açtığını belirten Eruslu, bu felaketin ülkede bedelinin ağır ödenmesini dileyerek, güvenli yapılaşma anlayışına vurgu yaptı.

Eruslu, depreme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü binalar için doğru yapılmış su yalıtımı uygulamasının hayati öneme sahip olduğunu ifade etti. Su yalıtımının, binaların suya maruz kalması sonucu oluşan korozyonu engellediğini belirten Eruslu, korozyonun yapının taşıma kapasitesini azaltarak binaların çökmesine neden olduğunu hatırlattı. İZODER Başkanı, su yalıtımının depreme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü binalar için kritik bir unsurlar olduğunu söyledi.

Eruslu, Türkiye'deki yapı stokunun çoğunlukla betonarme binalardan oluştuğunu ve bu yapı sistemlerinin suya karşı hassas olduğunu dile getirdi. Yağmur, kar, yeraltı suları, zemindeki nem, ıslak hacimlerdeki su sızıntıları gibi etkenlerin binaları sürekli olarak suya maruz bıraktığını söyleyen Eruslu, suyun yapılara nüfuz etmesinin, beton içindeki demirin paslanmasına ve korozyona neden olduğunu ifade etti. Bu durumun binaların taşıma kapasitesini olumsuz etkilediğini belirten Eruslu, bu nedenle doğru yapılmış su yalıtımının hayati önem taşıdığını söyledi.

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, Türkiye genelinde mevcut bina stokunun incelenmesi, güvenli hale getirilebilecek binaların tespiti, güvenli olmayan binaların kentsel dönüşüme tabi tutulması ve yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, binalarda su yalıtımı ve diğer güvenlik önlemlerinin doğru bir şekilde uygulanması çağrısında bulundu. Ayrıca, bina alacak veya kiralamak isteyenlere, binanın ruhsat durumunu sorgulamalarını ve su yalıtımı gibi önemli detayları kontrol etmelerini önerdi. Eruslu, bu tür incelemelerin, binaların güvenliği açısından önemli olduğunu belirtti.

İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, "Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2018’den itibaren inşa edilen ve zorunlu olarak su yalıtımı yapılan bina sayısı toplam yapı stokunun sadece yüzde 5-5,5’ini oluşturuyor. 10 milyon’un üzerinde bina, 30 milyonu aşan hanenin bulunduğu ülkemizde bu düşük oranlardaki su yalıtımı uygulaması maalesef güvenli bina noktasında zayıf bir yerde durduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.

Kaynak: İPEK KIRCA