İzmir

DEÜ'de Exposome-TR Sempozyumu düzenlendi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi ve Dokuz Eylül Üniversitesi iş birliğiyle uluslararası katılımla düzenlenen Exposome-TR Sempozyumu'nda, iklim değişikliği ve çevresel kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkileri bilimsel verilerle değerlendirildi. Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz, çevre ve insan sağlığına katkı sağlamak için üniversite olarak gerekli adımları atmayı sürdüreceklerini belirtti

Abone Ol

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) iş birliğiyle gerçekleştirilen "Exposome-TR Sempozyumu", iklim değişikliği ve çevresel kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini masaya yatırdı. 26-27 Eylül tarihlerinde DEÜ Rektörlüğü 15 Temmuz Şehitler Salonu'nda düzenlenen uluslararası katılımlı sempozyuma, çeşitli üniversitelerden bilim insanları, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında İBG adına başvurusu yapılan "EKSPOZOM Platformu" projesinin yürütücüsü DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da sempozyumda yer aldı.

Çevre ve insan sağlığına katkı

Sempozyumda çevresel kirleticilerin etkilerinin nasıl ortadan kaldırılabileceğine yönelik strateji ve politikaların tartışıldığı oturumlar düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bu projede yer almasının çevre ve insan sağlığına katkı sağlama misyonlarının bir parçası olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliği ve çevresel kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamayı ve bu sorunlara teknolojik çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini, üniversite olarak bu alanda gerekli adımları atmaya devam edeceklerini söyledi.

Çözüm önerileri

Açılış oturumunda konuşan Prof. Dr. Yılmaz, EKSPOZOM projesinin detaylarına değindi. Projenin, su kaynaklı çevresel faktörlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırarak çözüm önerileri sunmayı amaçladığını belirtti. Sempozyumun çevre kirliliği ve iklim değişikliği konularında önemli veriler sunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye genelinde düzenlenecek beş toplantı serisinin ilkini İzmir’de gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, kimyasal ve çevre kirliliğinin etkilerini azaltmaya yönelik yeni teknolojilerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Yılmaz, uluslararası bilim insanlarının katılımının sempozyuma önemli katkılar sağladığını belirterek, bu tür iş birliklerinin bilimsel projeler için değerli olduğunu ve disiplinler arası çalışmanın önemini vurguladı. Prof. Dr. Yılmaz, tüm katılımcılara ve katkı sunan akademisyenlere teşekkür etti.