Üniversiteye geçişte farklı bir alternatif olarak değerlendirilen DGS sınavına yönelik ilgi her geçen gün artıyor. Ancak adaylar, bu sınavın ne zaman düzenlendiği ve kimlerin katılabileceği konusunda net bilgilere ihtiyaç duyuyorlar. Peki, DGS sınavı kaç yılda bir olur? DGS'ye kimler girebilir? Konuya yönelik tüm detaylar için okumaya devam edin.
DGS'ye kimler girebilir?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), başvuru koşullarını karşılayan adayları lisans programlarına yerleştirmek için tercihlerini, yerleştirme puanlarını ve kontenjanları göz önünde bulundurur. Meslek yüksekokulları veya açıköğretim önlisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmalarıyla ilgili sınav ve yerleştirme süreçleri de ÖSYM tarafından yürütülür. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için başvuruda bulunacak adayların, meslek yüksekokulları veya açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Ayrıca, aynı yıl staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan son sınıf öğrencileri de başvurabilirler.
DGS sınavı kaç yılda bir olur?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile yurt dışında mezun olan ve denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilirler. Ancak, dört yıl veya daha uzun süren programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olan öğrenciler DGS'ye başvuramazlar. DGS, yılda bir kez, Türkiye'nin 81 il merkezinde ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır.