İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, "suç gelirlerinin aklanması" suçundan tutuklu bulunan Dilan Polat'ın tahliye talebini reddetti. Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkındaki MASAK raporunun ardından, mahkeme bu kararı verdi.

Dilan ve Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 28 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame sonrası, mahkeme, 5 tutuklu sanığın tutukluluk hallerine devam edilmesi yönünde karar aldı. Bu kararın ardından, Dilan Polat ve Engin Polat dahil beş tutuklu sanık, İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Mahkeme, dört sanık için itirazı reddederken, evrak eksikliği bulunan Dilan Polat'ın talebini yeniden değerlendirdi ve tahliye talebini yine reddetti.

MASAK Raporunun Detayları

Soruşturma kapsamında Polat çiftinin şirketlerinde yapılan aramalarda dijital materyal ve defterlere el konulmuştu. Hazırlanan 908 sayfalık raporda, Dilan Polat'ın 2020-2023 yılları arasında 3 gayrimenkul edindiği, hesabına 5 milyon 400 bin lira girdiği ancak hesaplarda şüphe uyandıracak bir verinin bulunmadığı belirtildi. Raporda ayrıca, Dilan Polat'ın ticari ve finansal işlemlerde karar yetkisine sahip olmadığı, karar vericilerinin Engin ve Sezgin Polat olduğu kaydedildi.

Soruşturma Süreci ve Operasyonlar

İstanbul merkezli olarak düzenlenen ve 6 ilde devam eden operasyonlarda, Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alındı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda, tasfiye halindeki 3 firmadan aile bireylerine ait şirketlere sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para girişi sağlandığı belirtilmişti. Paranın aile bireyleri arasındaki şirketler arasında transfer edildiği ve son olarak Engin Polat'ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul isimli firmada toplandığı, buradan gayrimenkul ve araç alımları yapıldığı tespit edildi.

Operasyonlar sırasında, şüphelilere ait şirketlerden birinin Ankara'da başka bir firmaya isim hakkı verdiği ve bu firmadaki 1 milyon 800 bin liranın ortakların kişisel hesaplarına aktarılmaya çalışıldığı belirlendi. Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu'nun da aralarında bulunduğu 16 kişi tutuklandı. Hakimlik, 27 şirkete kayyum atanmasına karar verdi.

Adli Süreç ve İddianame

Sulh Ceza Hakimliği, 14 Haziran'daki tutukluluk incelemesinde, Dilan Polat'ın kardeşleri Can ve Sinem Sıla Doğu ile diğer şüphelilerin adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine, diğer beş şüphelinin tutukluluk halinin devamına hükmetti. Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelilerin "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "yasa dışı bahis", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlarından cezalandırılmaları talep edildi. Ayrıca, 31 şirketin ve bunlara ait taşınmaz, araç gibi mal varlıklarının kamuya geçirilmesi istendi.

Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, iddianamede belirtilen cezaların artırım maddelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. Başsavcılık, Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararına itiraz ederek, mahkemenin temel cezaya göre yetkili olduğunu vurguladı ve dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti.

Kaynak: Haber Merkezi