Türkiye'de doğum oranlarının düşmesiyle birlikte hükümet, doğurganlık hızını artırmak amacıyla önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerine göre, ülkenin doğurganlık hızı olan 2,1'in altında kalarak nüfusun yenilenme düzeyi tehlikeye girmiş durumda. Bu durum, nüfusun yaşlanmasına ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğine yönelik yeni sorunları da beraberinde getiriyor.

Hükümet, bu kritik dönemde doğum izinlerini genişletme ve annelere destek verme yolunu seçti. Hürriyet gazetesinin haberine göre, doğum izni süresinin bir yıla çıkarılması, maaşlarda iyileştirmeler yapılması ve kreş ya da kira desteği gibi teşvikler üzerinde çalışılıyor. Bu adımların, doğum yapmak isteyen kadınların iş gücüne geri dönüşünü kolaylaştırarak ekonomik olarak da desteklenmesi hedefleniyor.

AK Parti yetkilileri, bu teşviklerin sadece doğum izniyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek dünya genelinde uygulanan modelleri inceleyip, ikinci ve üçüncü çocuklara doğru kademeli devlet desteği sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede, ikinci ve üçüncü çocuklarda doğum izni sürelerinin artırılması, kreş veya kira desteği gibi ek teşviklerin yanı sıra kadınların iş hayatında daha fazla hakka sahip olmalarını sağlayacak maaş düzenlemeleri de gündeme alınmış durumda.

Mevcut durumda Türkiye'de kadın çalışanlar, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık ücretli doğum izni kullanabiliyorlar. Bunun yanı sıra, doğum öncesinde ve sonrasında 6 aylık ücretsiz izin hakkı da bulunuyor. Bu yeni teşvik paketiyle birlikte, doğum izni sürelerindeki genişleme ve ek desteklerle doğum yapmak isteyen kadınların iş ve aile yaşamlarını daha uyumlu bir şekilde sürdürmeleri amaçlanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ