Bebek sahibi olmak heyecan verici bir süreç olmasının yanı sıra ekonomik olarak da zorlayıcı olabilir. Bu noktada devletin sunmuş olduğu doğum parası, ailelere önemli bir destek sağlar. Ancak, doğum parasını almak için hangi adımları takip etmek gerekir ve nereye başvurulmalıdır? Gelin, bu süreci adım adım inceleyelim.
Doğum parası nasıl alınır?
- Her anne adayı için önemli bir destek olan doğum yardımı, çalışma durumundan bağımsız olarak veriliyor. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL ödeme yapılıyor. Başvuru için en yakın kaymakamlığa giderek doğum belgelerini ibraz etmek yeterli.
- Emzirme ödeneği, annenin ya da eşinin çalışıyor olmasına bağlı olarak veriliyor. Bu yıl emzirme ödeneği tutarı 180 TL'ye yükseldi. Eğer kadın çalışmıyorsa, ödeme sigortalı eşine yapılıyor.
- Doğum yardımından Türk vatandaşları ve Mavi kart sahipleri faydalanabiliyor. Ancak yardım, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için geçerli. Başvuruda bulunurken çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi'nde kaydının yapılmış olması gerekiyor.
- Doğum yardımı için başvurular, çocuğun kimlik kaydının tamamlanmasının ardından ilgili kurumlara şahsen, posta veya kargo yoluyla yapılıyor. Başvuruları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezleri kabul ediyor.
- Kamu çalışanları, çalıştıkları kuruma başvuruda bulunabilirler. Eşlerden birinin kamu kurumunda çalışıyor olması yeterlidir.
- Doğum yardımı ödemeleri, başvurunun sisteme girildiği ayı takip eden ay içinde hak sahipleri tarafından PTT şubelerinden alınabilir.
- Anne vefat etmişse veya başka acil durumlar söz konusuysa, başvuru ve ödeme süreci babaya yönlendirilir. Hamile olanlar doğum yardımı için başvuramazlar, sadece canlı doğum sonrası başvuru yapılabilir. Herhangi bir son başvuru tarihi bulunmamaktadır.
Doğum parası almak için nereye başvurulur?
Doğum Yardımı başvurusu için gerekli adımlar belirlendi. Başvurular, canlı doğumun ardından çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi'nde kaydının yapılmasını müteakip ilgili nüfus müdürlüğünde gerçekleşecek. Başvuru işlemi, "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi"nin eksiksiz doldurulması ve imzalanmasını takiben şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılacak. Başvuruların kabul edileceği yerler arasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ile Sosyal Hizmet Merkezleri bulunuyor. Başvuru yapacak bireyler, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmiş olsunlar ya da olmasınlar, çalıştıkları kuruma başvurmakla yükümlü. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise ilgili Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınacak. Yurtdışında yaşayanların Türkiye'ye dönmeleri durumunda ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurma imkanı bulunmakta.