Güncel

Dolandırıcılığa karşı 'Doğrulanmış İlan' dönemi: 10 soruda bilmeniz gerekenler

"Doğrulanmış ilan" düzenlemesinin tamamen zorunlu hale gelmesiyle portallarda yayında olan emlak ilanları yayında kalmaya devam edecek, bu ilanlar için süre bittiğinde ise sistem üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama gerçekleştirilecek

Abone Ol

Yeni "Doğrulanmış İlan" düzenlemesi ile birlikte, satıcı ve alıcıları ilgilendiren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ayrıntıları belli oldu. Bu düzenlemeye göre, mevcut ilanlar yayında kalmaya devam edecek ancak süreleri dolduğunda yetki doğrulama işlemi yapılacak.

1 Ocak 2025’te Zorunlu Olacak

15 Eylül itibarıyla devreye alınan doğrulanmış ilan sistemi, 1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu hale gelecek. İşte 10 soruda, ilan dünyasını şekillendirecek yenilikler:

İlanın Doğrulama Sisteminde Olduğu Nasıl Anlaşılacak?

Sistemde doğrulanmış olarak görünen ilanlar, yanında özel bir doğrulanmış ilan logosu taşıyacak ve yetki kontrolü yapılmış olarak ilan platformlarında yer alacak.

Bireysel İlanlar Nasıl Verilecek?

Bireysel olarak ilan vermek isteyen kullanıcılar, platformun ilgili bölümüne taşınmaz numarasını girecek. Sistem, malik ve hısımlık kontrollerini otomatik olarak gerçekleştirecek ve ilan veren kişinin taşınmaz sahibi ya da birinci veya ikinci derece kan hısımlarından biri olması durumunda standart ilan süreci tamamlanacak.

Emlak İşletmeleri İçin İlan Verme Süreci Nasıl Olacak?

Emlak işletmeleri, ilan girebilmek için taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmalı ve taşınmaz sahibince e-Devlet üzerinden yetkilendirilmeleri gerekecek. Yetki kontrolü sistem tarafından yapılacak ve yetki doğrulandıktan sonra ilan işlemi tamamlanabilecek. Emlakçılar, taşınmaz numarasını taşınmaz sahibinden alarak süreci başlatacaklar.

Tapu Kaydı Olmayan Taşınmazlar İçin İlan Nasıl Verilecek?

Tapu kaydı bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, sisteme dahil edilmeden verilebilecek. Bu ilanlarda "tapum yok" seçeneği işaretlenecek. Henüz kat irtifakı tesis edilmemiş projeler veya gecekondu gibi taşınmazlar bu kategoriye dahil edilecek.

Taşınmaz İçin Verilen Yetki İptal Edilebilir mi?

e-Devlet üzerindeki "EİDS taşınmaz ilanı yetkilendirme işlemleri" bölümünde yer alan "iptal et" butonuyla yetki iptali gerçekleştirilebilecek. Ancak emlak işletmesine verilen yetkinin iptali halinde mevcut ilan yayından kaldırılmayacak, sadece yeni ilan girişleri veya süre bitiminde yenileme işlemleri etkilenebilecek.

Yetki Süresi Uzatılabilir mi?

Yetki süresi, e-Devlet üzerinde yer alan "süreyi uzat" butonuna tıklanarak en az 3 ay süreyle uzatılabilecek.

Yabancı Mülk Sahiplerinin İlanları Sistemde Yer Alacak mı?

e-Devlet'e erişimi olmayan yabancı mülk sahipleri için ilan girişleri sistemin dışında tutulacak. Bu tür ilanlarda taşınmaz sahibinin e-Devlet erişimi bulunmadığı belirtilerek işaretleme yapılacak.

Kiralık Taşınmaz İlanları Sisteme Dahil Edilecek mi?

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, hem satılık hem de kiralık ilanlar için zorunlu olacak. Bu kapsamda, kiralık taşınmazlar da yetki doğrulama sürecine tabi tutulacak.

Hisseli Taşınmazlar İçin Tüm Hissedarların Yetki Vermesi Gerekiyor mu?

Hisseli taşınmazlar için ilan girişinde sadece bir hisse sahibinin yetki vermesi yeterli olacak.

Mevcut İlanlar Yayından Kalkacak mı?

Sistem tamamen devreye alındığında yayında olan mevcut ilanlar için herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Ancak, ilan süresi dolduğunda EİDS üzerinden yetki doğrulama işlemi yapılacak ve olumlu sonuç alındığında ilan yenilenecek.