Küresel ısınmanın etkisiyle artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki etkileri, Acil Tıp Uzmanı Dr. Caner İşkorur tarafından değerlendirildi. Dr. İşkorur, özellikle yaşlılar, çocuklar, hipertansiyon ve kalp hastaları ile belirli ilaçları kullanan bireylerin sıcak havadan daha fazla etkilendiğini belirtti. Organ nakli ve onkoloji hastaları gibi kronik hastalıkları olan bireylerin vücut su dengelerinin hızla bozulabileceğini vurgulayan İşkorur, bu grubun yaz aylarında daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Dr. İşkorur, metabolizmayı korumak için yeterli su tüketimi (en az 1.5-2 litre), bol ve temiz kıyafetler giyme, 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten kaçınma gibi önlemler alınması gerektiğini belirtti. Halk arasında "sıcak çarpması" olarak bilinen durumun aslında sıcakla ilişkili hastalıkların en ağır şekli olduğunu vurgulayan İşkorur, sıcak krampları, sıcak ödemi ve ısı senkopu gibi hafif hastalıkların belirtilerine dikkat çekti.
Sıcak kramplarının genellikle aşırı efor sonrası dinlenme halinde oluştuğunu ve tuz oranı düşük sıvıların fazla tüketilmesiyle ortaya çıktığını ifade eden İşkorur, bu durumda elektrolit çözeltilerinin kullanılabileceğini belirtti. Sıcak ödeminde ise hava sıcaklığına alışamayan bireylerin ayak bileği ve ayaklarında şişlik görüldüğünü, bunun genellikle farmakolojik tedavi gerektirmediğini söyledi.
Isı senkopu yani bayılmanın, uzun süre ayakta kalma ve kanın bacaklarda göllenmesi sonucu gerçekleştiğini anlatan İşkorur, bu durumu yaşamamak için uzun süre ayakta hareketsiz beklememek gerektiğini belirtti. Sıcak bitkinliği durumunda ise belirsiz halsizlik, baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler görülebileceğini ifade eden İşkorur, bu belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. Sıcak çarpması tanısında ise vücut ısısının genellikle 40.5 derece üzerinde olduğunu ve agresif tedavi gerektiğini belirtti. Yaşlılar ve ilaç kullanan bireylerin bu durumda risk altında olduğunu hatırlattı.