DSÖ'nün dikkat çekici açıklamasıyla birlikte, kullanıcılar her gün 6 binden fazla kişiye bulaşıyor olması gerçeğiyle sarsıldı. Ancak, endişe yerine doğru bilgiyle donanmak istiyorlar. İşte, merak ettikleri soruların cevapları.
Her gün 6 binden fazla kişiye bulaşıyor!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her gün 3 bin 500 kişinin hepatit B ve C enfeksiyonlarından kaynaklanan sebeplerle yaşamını yitirdiğini bildirdi. DSÖ'nün "2024 Küresel Hepatit Raporu"na göre, hepatit kaynaklı ölümlerin arttığı vurgulandı.
DSÖ'nün yayımladığı rapora göre, viral hepatit nedeniyle yılda 1,3 milyon kişi hayatını kaybediyor. Ayrıca, bulaşıcı hastalıkların sebep olduğu ölümler arasında hepatitin ikinci sırada yer aldığı belirtildi.
Raporda DSÖ'nün 187 ülkesinden aldığı yeni verilere göre, viral hepatit nedeniyle ölüm sayısının 2019'dan 2022'ye kadar artış gösterdiği ifade edildi. Bu ölümlerin %83'ünün hepatit B, %17'sinin ise hepatit C enfeksiyonlarından kaynaklandığı bildirildi.
Raporda ayrıca, 2022'de dünya genelinde 254 milyon kişinin hepatit B, 50 milyon kişinin de hepatit C ile yaşadığı tahmin ediliyor. Kronik hepatit B ve C enfeksiyonlarının yarısının 30-54 yaş arasındaki bireylerde olduğu ve %12'sinin 18 yaş altı çocuklar arasında görüldüğü belirtildi.
Raporda, 2019'da 2,5 milyon olan yeni enfeksiyon sayısının 2022'de 2,2 milyona gerilediği kaydedilirken, her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığına dikkat çekildi.
Kronik hepatit B enfeksiyonuyla yaşayanların sadece %13'üne teşhis konulduğu ve %3'üne antiviral tedavi uygulandığı raporda yer aldı. Hepatit C hastalarının ise %36'sına teşhis konulduğu ve %20'sine tedavi uygulandığı ifade edildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, raporun endişe verici olduğunu belirtti. Ghebreyesus, hepatit enfeksiyonlarını önlemenin ve ölümleri azaltmanın önemine vurgu yaparak, ülkelerin elindeki tüm araçları kullanmaları gerektiğini ifade etti.