Orta ve Batı Afrika ülkelerinde, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Kamerun ve Liberya gibi bölgelerde görülen maymun çiçeği virüsü, son dönemde Avrupa’ya yayılmış durumda. Avrupa’daki birçok ülke virüse karşı önlemlerini artırırken, bilim insanları da virüsün etkilerini araştırmaya ve ilaç ile aşı çalışmalarına hız vermiş durumda. Dünya çapında tedirginlik yaratan virüsle ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor.
DSÖ'den Aşı Onayı: İlk Aşı MVA-BN
DSÖ, maymun çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının "MVA-BN" olduğunu açıkladı. Bavarian Nordic firması tarafından geliştirilen bu aşı, DSÖ’nün aşı listesine eklenmiş bulunuyor. Örgütten yapılan açıklamada, ön yeterlilik onayının virüsle mücadelede önemli bir adım olduğu vurgulanarak, aşının salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı belirtildi.
Yetişkinlere 4 Haftada 2 Doz
Aşıya ilişkin verilen bilgilere göre, DSÖ Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE), yüksek risk grubunda yer alan bireyler için MVA-BN aşısını tavsiye etti. Aşı, 18 yaş ve üzerindeki bireylere 4 hafta arayla iki doz olarak uygulanacak. Ancak aşının şu anda 18 yaş altındaki bireyler için lisansı bulunmamakta. Bununla birlikte, bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde "endikasyon dışı" kullanımına açık olduğu belirtiliyor.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, bu aşının hem Afrika'daki mevcut salgınlar hem de gelecekteki olası vakalar için büyük önem taşıdığını dile getirerek, aşıların eşit erişimini sağlamak için üretim, tedarik ve dağıtımda hızlı bir artışa ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
M Çiçeği Virüsü Hakkında
Maymun çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlar (fareler, sincaplar gibi) veya enfekte olmuş kişilerden bulaşıyor. Virüs, enfekte olmuş kişinin cilt döküntüleriyle temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf gibi eşyaları kullanmak veya vücut sıvılarıyla temastan kaynaklanabiliyor.
Virüsün belirtileri, bulaştıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor. Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzer döküntüler en yaygın belirtiler arasında. Hastalık, özel bir tedaviye sahip olmamakla birlikte antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Çoğu vaka hafif seyrediyor ve birkaç hafta içinde iyileşme sağlanıyor.
2022 yılında DSÖ, "maymun çiçeği" ismini ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak değiştirdiğini açıklamıştı. 14 Ağustos'ta DSÖ, maymun çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etmişti.