Giresun'da yaşanan ve yalnızca Türkiye'de değil, dünya genelinde de geniş yankı uyandıran bir vaka, tıp dünyasında "Giresun Sendromu" olarak kaydedildi. Peki, Giresun Sendromu nedir, belirtileri neler? Konuyla ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Giresun Sendromu nedir?
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tıp literatürüne geçecek büyük bir keşfe imza atarak, tüm organların yer değiştirmesi ve bunun sonucunda gelişen siroz vakasını tanımladı. Bu benzersiz durumu, "Giresun Sendromu" olarak adlandırarak bilim dünyasına sundular.
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, bu tür bir vakaya daha önce hiç rastlanmadığını belirterek, "Dünyada ilk kez tüm organları ters yönde yerleşmiş bir hastada kalp yetmezliği sonucu siroz tespit ettik. Bu vakayı, ulusal ve uluslararası kongrelerde hakem onaylarıyla tıp literatürüne kazandırdık ve 'Giresun Sendromu' ismini verdik," dedi. Prof. Dr. Dülger, organların ters yerleşiminin nadiren görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve sirozun da ortaya çıktığını belirtti. Bu tür hastaların normal hayata devam edemediğini, yürümekte zorlandıklarını ve yaşam sürelerinin kısaldığını vurguladı. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmaların zamanla daha belirgin hale geldiğini ifade eden Dülger, tedavi edilmezse bu hastaların hayatını tehdit eden bir duruma gelebileceğini söyledi. Uzun yıllar herhangi bir belirti vermeden yaşayan hastaların, karaciğer fonksiyonları bozulduğunda acil müdahale gerektirdiğini belirtti. Şu an tedaviye başlanmış ve hastanın durumu iyiye gitmektedir.
Giresun Sendromu belirtileri neler?
Dr. Gökhan Aydın, "Giresun Sendromu" olarak adlandırılan hastalığın belirtilerini açıklarken, bu durumun nadir görülen bir hastalık olmadığını, aslında ilk kez karşılaşılan bir vaka olduğunu söyledi. Hastaların başvuru şikayetleri arasında nefes darlığı, karında sıvı birikmesi ve halsizlik bulunduğunu belirten Aydın, laboratuvar testlerinin ardından hastanın organlarının yer değiştirdiğini fark ettiklerini ifade etti. Tedavi süreçlerini başlatırken, diğer hekimlerin de bu tür vakalara nasıl yaklaştığını araştırdıklarını ancak benzer bir vaka ile karşılaşmadıklarını vurguladı. Bu durumu, Prof. Dr. Cumhur Dülger'in önderliğinde tıp literatüründe yayınladılar.
Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı, "Bir sendrom tanımlamak kolay bir iş değil, ancak Giresun'dan çıkan bu önemli başarıyı çok değerli buluyoruz. 'Giresun Sendromu', Giresun’un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek," şeklinde açıklamada bulundu.