e-Arşiv fatura, kağıt ortamında düzenlenmesi gereken faturaların, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) e-fatura sistemine kaydedilerek, elektronik ortamda alıcıya iletilmesidir. e-Arşiv faturalar, kağıt faturalarla aynı hukuki niteliklere sahiptir.
e-Arşiv faturalarda da hata yapılması veya faturanın gerekli şartları taşımaması gibi durumlarda, faturanın iptal edilmesi gerekebilir. e-Arşiv fatura iptali, GİB portalı üzerinden gerçekleştirilir.
e-Arşiv fatura nedir?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kurallara göre fatura, elektronik ortamda oluşturulup saklanabilir, sunulabilir ve raporlanabilir. e-Arşiv, elektronik faturaların bir türü olarak bu süreci kapsar.
E-fatura e-arşiv farkı ne?
E-Fatura sadece E-Fatura kullanıcılarına yönelik olarak düzenlenebilir ve gönderilebilir. Ancak E-Arşiv Fatura, göndericinin E-Fatura kullanıcısı olması koşuluyla alıcının kâğıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılabilen bir fatura çözümüdür. Yani E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcıları dışındaki kişilere yönelik olarak düzenlenip gönderilir.
E-arşiv fatura yasal mı?
Vergi Usul Kanunu'na göre, geriye dönük e-Arşiv Fatura kesilmesi yasal olarak düzenlenmiştir. Bu çerçevede, 7 günlük süre aşıldığında düzenlenen faturalar geçersiz kabul edilir. Geçmişe yönelik e-Arşiv Fatura düzenlemenin cezası ise 2023 yılı için 2,200 TL olarak belirlenmiştir.
E-Arşiv fatura ödenmezse ne olur?
İşletmeler için muhasebe süreçleri ve vergi uyumluluğu, ödenmeyen e-Faturaların doğrudan etkisi altında kalıyor. Özellikle ödemelerin zamanında yapılmaması durumunda, işletmeler finansal kayıtlarını güncel tutmakta zorlanabilir. Bu durum, işletmelerin gerçek finansal durumlarını ve karlılıklarını doğru bir şekilde değerlendirmelerini engelleyebilir. Ayrıca, vergi uyumluluğu açısından da kritik öneme sahip olan e-Faturaların zamanında ödenmesi, işletmelerin vergi yükümlülüklerini doğru bir şekilde yerine getirmelerini sağlar. Bu nedenle, işletmelerin ödenmeyen e-Faturaları zamanında ve doğru şekilde yönetmeleri finansal sağlamlık ve vergi uyumluluğu açısından kritik bir adımdır.
e-Arşiv Fatura ne için kullanılır?
E-Arşiv sistemiyle oluşturulan faturalar, dijital ortamdaki bilgileri kullanarak fatura gönderici ve alıcı arasında güvenli bir iletişim sağlar. Vergi Usul Kanunu'nun 509. maddesi gereğince, işletmelerin E-Arşiv kullanıcısı olabilmek için öncelikle E-Fatura kullanıcısı olmaları gerekmektedir.
E-arşiv fatura kimler kullanmak zorunda?
2022 yılında 3 milyon TL ve üzeri ciroya sahip olan şirketler, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçmek zorundadır. Aynı ciroya sahip olan ve 1 Temmuz 2023 tarihinde e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçmiş olan firmalar için ise e-defter uygulamasına geçiş zorunluluğu, 1 Ocak 2024 tarihine kadar devam edecektir.
E-arşiv fatura en fazla kaç TL sınırı?
2024 yılı için e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı, 6.900 TL olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme gereği, ürün veya hizmet bedeli 6.900 TL'nin altında olsa bile, satıcı veya hizmet sağlayıcı, talep halinde fatura düzenlemek zorundadır.
e-Arşiv Fatura nasıl alınır?
E-devletin E-arşiv portalına erişim sağlamak için öncelikle https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ adresinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurunuzu tamamladıktan sonra, size verilen mali mühür ile e-arşiv portalına giriş yapabilirsiniz.
E-arşiv fatura nereye düşer?
Kağıt fatura ile e-Arşiv faturası arasında benzer hukuki statüler bulunmaktadır. Ancak e-Arşiv uygulaması, farklı olarak faturanın Gelir İdaresi merkezi üzerinden değil, doğrudan elektronik iletim yoluyla veya kağıt çıktı aracılığıyla alıcıya iletilmesini sağlar.
e-Arşiv fatura nereye gönderilir?
e-Fatura kullanıcıları faturalarını kesip gönderirler. Ancak e-Arşiv Fatura, sadece ay sonunda Gelir İdaresi Başkanlığı'na raporlanır. e-Fatura sistemiyle kesilen tüm faturalar önce Gelir İdaresi Başkanlığı'na iletilir ve ardından GİB, faturayı kesen firmaya ulaştırır.
Fatura kesilirken isim yanlış yazılırsa ne olur?
Fatura kesimi sırasında hata oluştuğunda yanlış fatura direk olarak çöpe atılmaz. Bunun yerine, tüm kopyaların üzerine "iptal" ibaresi yazılır ve fatura dosyasında muhafaza edilir.
E-Arşiv fatura kimler kullanır?
E-Fatura sadece E-Fatura mükellefleri için düzenlenebilir ve gönderilebilir. Ancak, gönderici E-Fatura mükellefiyse ve alıcı kağıt fatura kullanıcısı ya da son kullanıcıysa, E-Arşiv Fatura kullanılabilir. Yani, E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayan alıcılara yönelik olarak düzenlenir ve gönderilir.
E-fatura müşterisin e-arşiv faturası kesilebilir mi?
Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen şartlara göre, e-Fatura sistemini kullanan firmalar sadece e-Fatura düzenleyebilirler. Ancak bir firma e-Fatura sistemine geçmemişse, hizmet veya ürün sattığı firma e-Fatura sistemine geçmişse bu durumda müşterisine e-Arşiv fatura düzenleyebilir.
E faturadan e arşive geçiş olur mu?
Firma, geçmiş yıllarda önce e-faturaya kayıt olup ardından e-arşive geçebiliyordu. Ancak GİB'in son düzenlemesiyle birlikte, e-arşiv gönderme zorunluluğu olan e-fatura kullanıcısı olma şartı kaldırıldı.
E-arşiv fatura kullanan e-defter kullanmak zorunda mı?
Zorunlu olarak e-Fatura kullanan vergi mükellefleri aynı zamanda e-defter sistemini de kullanmak zorundadır. Diğer yandan, e-Fatura uygulamasına kendi istekleri doğrultusunda geçen ve yasal bir zorunlulukları olmayan mükellefler için e-defter uygulamasına geçiş zorunlu değildir.
e-Arşiv fatura kime kesilir?
E-Fatura sadece E-Fatura mükelleflerine düzenlenebilir ve gönderilebilir. Ancak E-Arşiv Fatura, göndericinin E-Fatura mükellefi olup alıcısının kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Yani, E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcıları dışındaki kişilere yöneliktir ve onlara gönderilir.
Resmi kurumlara e-Arşiv fatura kesilir mi?
Kamu kurumları da e-Fatura kullanıcı listesinde yer almaktadır. Bu sayede vergi mükellefi ve faaliyet gereği fatura düzenleyen kamu kurumları da e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer kullanıcılara e-fatura düzenleyebilmektedir.
E-arşiv fatura kaç liraya kadar kesilir?
Mükelleflerin kesmek zorunda oldukları fatura tutarı, kâğıt fatura düzenlemelerine izin verilen maksimum miktarı belirtmektedir. Başka bir deyişle, bir mükellef, günlük 6.900 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura düzenleyebilir. Ancak bu tutarın üzerine çıkılması durumunda, e-arşiv fatura kesme zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
E-arşiv fatura kesmek ücretli mi?
Elektronik fatura sistemine kayıt olmak isteyenlerin öncelikle Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden mali mührünü temin etmeleri gerekmektedir. Tüzel kişiler için mali mührün bedeli 996,00 TL (830 TL + KDV) iken, gerçek kişiler için ise 696,00 TL (580 TL + KDV) olarak belirlenmiştir.
e-Arşiv Fatura iptal edilir mi?
E-Arşiv faturaları, diğer ticari faturalar gibi resmiyet kazandıktan sonra 7 gün içinde iptal edilebilir.
e-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?
e-Arşiv fatura iptali, faturayı düzenleyen satıcı tarafından yapılır. İptal talebi, faturanın düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün içinde gerçekleştirilmelidir.
e-Arşiv fatura iptali için aşağıdaki adımlar izlenir:
- GİB portalına giriş yapılır.
- "e-Arşiv Fatura" sekmesine tıklanır.
- "Adıma Düzenlenen Belgeler" bölümüne tıklanır.
- İptal edilecek fatura seçilir.
- "İşlemler" sekmesinden "İptal Talebi Oluştur" seçilir.
- İptal gerekçesi belirtilir.
- "İptal Talebini Oluştur" butonuna tıklanır.
İptal talebi, faturayı alan alıcı tarafından onaylanırsa, fatura iptal edilmiş olur. Aksi takdirde, iptal talebi reddedilir.
e-Arşiv Fatura İptal Onayı Nasıl Yapılır?
e-Arşiv fatura iptal onayı, faturayı alan alıcı tarafından yapılır. İptal onayı, faturanın düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün içinde gerçekleştirilmelidir.
e-Arşiv fatura iptal onayı için aşağıdaki adımlar izlenir:
- GİB portalına giriş yapılır.
- "e-Arşiv Fatura" sekmesine tıklanır.
- "Adıma Düzenlenen Belgeler" bölümüne tıklanır.
- İptal onayı yapılacak fatura seçilir.
- "İşlemler" sekmesinden "İptal Onayı" seçilir.
- İptal onayı verilir.
E-Arşiv fatura geri iadesi nasıl yapılır?
GİB E-Arşiv Fatura portalında, öncelikle "adıma düzenlenen belgeler" sekmesini seçin. Ardından belgenin tarihini seçerek sorgulama yapın ve istediğiniz faturaları belirleyin. İptal talebi oluştur seçeneğine tıklayarak iptal gerekçesi kısmına açıklamanızı yazın ve uyarıyı okudum kutucuğunu işaretleyin.
Aşşağıda E-Arşiv fatura hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları mevcuttur;
E Arşiv fatura ile değişim yapılır mı?
e- Arşiv fatura üzerinde değişiklik yapılamaz; bunun yerine, belirli senaryolara göre iade veya iptal işlemleri gerçekleştirilebilir. Temel e-Fatura ve Ticari e-Fatura senaryolarında geçerli olan iptal ve iade kuralları farklılık göstermektedir.
E-arşiv e-fatura neye göre belirlenir?
Firmalar, e-Fatura ve e-arşiv sistemlerine gönüllü olarak geçtiklerinde, belirtilen limitleri aşmadıkları sürece e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu değildir. Ancak aynı gün içinde vergi mükellefi olsun olmasın düzenlenen faturaların toplam tutarı 6.900 TL'yi aşıyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
E-arşiv kaç gün geriye dönük fatura kesilir?
Geriye dönük e-Arşiv Fatura düzenleme süresi, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen yasal çerçeve doğrultusunda yönetilmektedir. Bu çerçevede, 7 günlük süreden sonra düzenlenen e-Arşiv Faturalar geçersiz kabul edilmektedir. 2023 yılı için geriye dönük e-Arşiv Fatura düzenleme cezası ise 2,200 TL olarak belirlenmiştir.