E-ihracat faaliyetlerindeki artış, Türkiye'nin küresel pazardaki konumunu güçlendirmekte ve sektör hacmini genişletmektedir. Bu büyüme, dijital ihracatın yaygınlaşmasıyla birlikte müşteri taleplerini etkilemekte ve lojistik faaliyetlerini kilit bir konuma getirmektedir. Globelink Ünimar İcra Kurulu Başkanı Fatih Baş, e-ihracatın lojistik açıdan önemini vurgulayarak, her iki sektörün de birbirini desteklediğini belirtmiştir.

Türkiye'nin üretim kapasitesindeki artış ve küresel ticaret anlaşmalarındaki olumlu gelişmeler, e-ihracattaki büyümeyi tetiklemiştir. Dijitalleşmenin etkisiyle e-ihracat sektörü, küresel pazardaki payını genişleterek müşterilerin daha hızlı teslimat ve güvenilir lojistik çözümleri talep etmelerine neden olmuştur. Bu bağlamda, önde gelen lojistik şirketlerinden Globelink Ünimar, artan talepleri karşılamak için lojistik altyapısını güçlendirmeye ve teknolojik çözümleri entegre etmeye yönelik yatırımlarını artırmıştır.

Yapılan araştırmalara göre, e-ihracat hacminin 2022 ile 2030 yılları arasında %25,8'lik bir büyüme kaydetmesi öngörülmektedir. Globelink Ünimar İcra Kurulu Başkanı Fatih Baş, e-ihracattaki büyümenin lojistik faaliyetlere olan etkilerini ve önemini değerlendirerek, "E-ihracat özellikle 2023 yılı itibariyle büyük bir ivme kazandı. Bu doğrultuda da söz konusu büyümeyi etkileyen birçok unsur bulunuyor. Bilgi teknolojilerindeki hızlı dönüşüm ve dijitalleşme en etkenler arasında yer alıyor. E-ihracattaki artış, başta lojistik sektörü olmak üzere birçok sektörü olumlu anlamda etkiliyor" demiştir.

SEKTÖRDE LİDER OLMAK İSTİYOR

Globelink Ünimar İcra Kurulu Başkanı Fatih Baş, “Türkiye’de e-ihracatın en çok gerçekleştiği sektörler arasında ise ilk sırada tekstil ve hazır giyim; sonrasında ise sırasıyla otomotiv, elektronik, gıda ve kozmetik sektörleri ön plana çıkıyor. Farklı sektörlerden kaynaklanan ürün çeşitliliği, lojistik sektöründe farklı taşıma modlarına olan ihtiyacı artırıyor. Bu noktada; deniz, hava, kara ve demiryolu taşımacılığı gibi çeşitli ulaştırma modlarına uyum sağlamanın yanı sıra ETGB hizmetlerinin de lojistik şirketleri için önemli bir entegrasyon olduğunu ifade edebilirim. Globelink Ünimar olarak e-ihracattaki bu dinamik süreçte lojistik sektöründe lider bir konumda bulundurmayı hedeflerken, Türkiye'nin e-ihracattaki potansiyelini maksimize etmek ve global pazarda rekabet avantajı sağlama bilinciyle faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.’’ dedi.

Kaynak: İPEK KIRCA