Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, akciğer kanserinin erken teşhisinde yeni gelişmelerin umut verici olduğunu belirtti. Yıldız, akciğerdeki pek çok hastalığın bronkoskopi ile incelenebildiğini ancak bronkoskopinin yeterli olmadığı durumlarda Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) yönteminin kullanıldığını ifade etti. EBUS, bronkoskopi ve ultrasonografi cihazlarının birleştirilmesiyle akciğer kanseri, göğüs kafesi içindeki büyümüş lenf bezleri ve kitlelerin teşhis edilip derecelendirilmesinde büyük avantaj sağlıyor. Prof. Dr. Yıldız, bu yöntemlerin akciğer kanserinin erken teşhisi ve doğru evrelemesi için kritik önem taşıdığını vurguladı.

Prof. Dr. Tekin Yıldız, akciğer kanserinin teşhisi ve evrelemesi için Endobronşiyal Ultrason Kılavuzluğundaki transbronşiyal iğne aspirasyonunun (EBUS-TBİA) önemli bir rol oynadığını belirterek, artık hastaneye yatış gerektirmeyen ve ameliyat olmadan akciğer kanseri teşhisinin mümkün olduğunu açıkladı. Yıldız, uluslararası kaynakların da bu yöntemi minimal invaziv bir evreleme aracı olarak önerdiğini vurguladı.

Akciğer kanserinin trakea, bronşlar ve akciğerlerde başlayan kötü huylu bir tümör olduğunu ifade eden Yıldız, kanserin genellikle sigara içimi veya zararlı kimyasalların solunmasıyla ilişkili olduğunu ve tedavi edilmezse akciğer fonksiyonlarına zarar verebileceğini belirtti. Tanı için biyopsi gerektiğini ve bu sürecin kanserin tipine göre sınıflandırma sağladığını dile getirdi.

Prof. Dr. Yıldız ayrıca, EBUS-TBİA'nın mediastinal ve hiler lenf nodu metastazlarının tanısında invaziv olmayan bir seçenek sunduğunu ve hastaların büyük bir kısmında nodal evrelemenin yapılabildiğini, bu sayede gereksiz ameliyatların önlendiğini ve doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesine katkı sağladığını söyledi.

Muhabir: Canan Kaya