Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, Türkiye'de hızla artan eczacılık fakültelerinin mesleki ve istihdam sorunlarına yol açtığını belirterek yeni fakültelerin açılmaması gerektiğini vurguladı. Karaarslan, ülkede bulunan 62 eczacılık fakültesinin sadece 14'ünün tam akredite eğitim verebilecek kapasitede olduğunu dile getirdi.
Bugün Eczacılık Fakültelerinin sayısının 62'ye ulaştığını ve bu fakültelerin sadece 14'ünün tam akredite eğitim verebilecek kapasitede olduğunu belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, "Mevcut fakültelerin toplamda 4 bin 500 öğrenci kontenjanı bulunduğu göz önüne alındığında, hem mesleki hem de istihdam açısından ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odaları olarak bu sorunu defalarca dile getirdik ancak çözüm bulunamadı. Yeni bir eczacılık fakültesi açılması, işsiz eczacı sayısının artmasına neden olur" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın 2016 yılında yayınladığı Sağlık İşgücü Raporu'na göre 2023 yılında yüzde 30 eczacı istihdam fazlası olacağının belirtildiğini hatırlatan Karaarslan, "Durum gün geçtikçe daha da vahim bir hal alıyor. Eğitim ticari kaygılardan arındırılmalı, mevcut fakültelerde akademik kadrolar güçlendirilmeli ve akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmamalıdır. Eczacılık fakültelerine giriş sıralaması 50 bin olmalı, kontenjanlar azaltılmalıdır" şeklinde konuştu.
Karaarslan, eczacılık eğitiminin toplum sağlığı açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Sağlık alanında nitelikli çalışanların yetiştirilmesi için doğru adımlar atılmalıdır. Bu doğrultuda, mevcut sorunların çözümü için adımlar atılmalı ve yeni fakültelerin açılmasından vazgeçilmelidir" dedi.
Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan'ın açıklamaları, eczacılık alanında yaşanan sorunların çözümü için daha fazla dikkat çekilmesi gerektiğini ortaya koydu.