Güncel

Eczacılar hastanın reçetesini tamamlayamıyor

Abone Ol

Kardelen BUĞDAY – ÖZEL HABER

Döviz kurundaki artış Türkiye’de pek çok ürüne ulaşma konusunda vatandaşları zor durumda bırakıyor. Bu ürünlerin içinde ilaçlar da yer alıyor. Geçtiğimiz kış aylarından itibaren ülke genelinde stok sorunu gündeme gelmişken döviz kurlarındaki artış ve bugünden (10 Temmuz) itibaren geçerli olan ilaçta KDV oranını yüzde 10’a çıkaran düzenleme eczacıları vatandaşları zorlamaya devam ediyor.

Son günlerde gündeme gelen iddialar arasında Suriyeli göçmenlerin, Türkiye’den ilaç satın alıp kendi ülkelerinde farklı fiyatlarla satışa sunduğu ve yurtdışından ülkemize gelip ucuza alışveriş yapmak isteyen turist ve gurbetçilerin 1 yıllık ilaç ihtiyaçlarını karşıladıkları yer alıyor.

KUR 10.75’E SABİTLENDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, sınırlardan onlarca yabancı ülke vatandaşının Türkiye’ye gelip alışveriş yaptığını bunların içinde sağlık ürünleri ve ilaçların da yer aldığını belirterek, “Bu konu biraz da bizim paramızın değerinin düşmesiyle ilgili bir şey. İlaç konusunda da biraz daha farklı, Türkiye’nin ilaç fiyatlarıyla ilgili bir yöntemi var, euro kuruna endeksli. Orada da euro kurunu düşük tuttukları için, harcamaları baskılamak için öyle bir politika izliyor hükümet” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 6-7 aydır, ilaç fiyatlarında euro kurunun 10.75’e sabitlendiğini belirten Sayılkan, “Dolayısıyla siz 10.75’e sabitleyerek aldığınız fiyatlar Avrupa’ya göre çok ucuz kalıyor. Onlar da buraya gelmişken fiyatları öğrendiklerinde nakit para ile satın alıyor” diye konuştu. Bu tür alışverişleri gurbetçilerin de yaptığını kaydeden Sayılkan, “Senelik izinlerini burada geçiren vatandaşlar geldiklerinde belli ilaçlardan 1 yıllık miktarlarda alıp götürüyorlar. Çünkü orada o ilaca ulaşmak çok daha zor, pahalı” diye konuştu.

KUR ORANI FİRMALARI KURTARMIYOR

Bugünden itibaren geçerli olacak düzenleme ve 14 bin 900 çeşit ilacın zam göreceği iddiaları hakkında da konuşan Tuncay Sayılkan, “Bunun eczacılarla ilgisi yok. Bunu isteyen ilaç firmaları. Bizim için çok bir şey değişmiyor. Hatta her gelen zamla bizim kâr oranımız azalıyor. Çünkü ilaç fiyatlarının rakamları büyüdükçe kâr oranlarının azaldığı bir sistem var Türkiye’de. Dolasıyla zam eczacıların değil ilaç firmalarının. İlaç bu 10.75’lik euro kuru onları kurtarmıyor. O yüzden sürekli zam istiyorlar. Getirmiyorlar ilaçları, birçok ilaç da yok bu yüzden” ifadelerini kullandı.

4-5 YILDIR BUNUNLA UĞRAŞIYORUZ

İzmir’de belirli ilaçların stok durumunda sürekli sorun yaşandığını belirten Sayılkan şöyle konuştu: “Belirli ilaçların stok durumunda sorun hep yaşanıyor. Bu ilaçlarla ilgili problem çözülemiyor yıllardır. İnsanlar ilaç bulamıyor, eczacılar hastanın reçetesini tamamlayamıyor. Son 4-5 yıldır bununla uğraşıyoruz. Bu fiyatlandırma yönteminden vazgeçilmesi gerek. Ama ısrar ediyorlar.”

SAĞLIKTA TASARRUF OLMAZ

“İnsan sağlığı üzerinden yapılan tasarruf ve doğru hakkaniyetli bir yöntem değil” diyen Sayılkan son olarak, “Başka yerden tasarruf yapıp, sağlık hizmetlerinde vatandaşların hak ettiği değerin verilip, hizmetin alınabilmesi lazım” sözlerini kaydetti.

Kardelen BUĞDAY