İnsanlık tarihinin en eski yerleşim alanlarından biri olan Ege Bölgesi, sayısız uygarlığın ana vatanı. Eşsiz doğası, zengin kültürel ve tarihi geçmişi, her bir köşesinde insanı büyüleyen manzaraları ile ülkemizin batıya açılan kapısı Ege Bölgesi’nde her biri markaya dönüşmüş çok sayıda gezilecek, görülecek alternatif rota bulunuyor.

Ege’de Görmeniz Gereken En Güzel Yerler

izmirde-adini-hic-duymadiginiz-antik-kentler-izmirde-az-bilinen-antik-kentler-nerede-izmird

Türkiye‘nin en gelişmiş iki coğrafi bölgesinden biri olmasına rağmen büyük kentlerin yanı başında ama kent karmaşasından ve stresinden bir o kadar uzak olan Ege Bölgesi’nde görmeniz gereken en güzel yerler, doğa, tarih ve kültürle iç içe vakit geçirilecek muhteşem fırsatlar sunuyor.

Gökçeada

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar er

Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer alıyor. Türkiye’nin en büyük adası unvanını taşıyan ve Çanakkale‘ye bağlı bir ilçe merkezi olan adanın 91 km uzunluğunda kıyı şeridinde sayısız bakir koy ve plaj özellikle yaz aylarında tatilcilerin gözdesi. İstanbul’a olan yakın konumuyla son dönemde daha da fazla ilgi gören ada, Rum ve Türklerin bir arada yaşadığı hoşgörü kültürünü temsil eden kadim bir kültüre sahip.

Şelaleleri, Rum köyleri, şaraplık üzüm bağları, Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkının bulunduğu Yıldızkoy, sörf parkuru, kiliseleri ile şehir stresinden uzaklaşmak ve soluklanmak için muhteşem bir rota olan Gökçeada aynı zamanda Türkiye’de Sakin Şehir Ağı’na (CittaSlow) dahil olan yerleşim alanlarından biri. Gökçeada’ya Çanakkale’nin Eceabat ilçesinden feribotlarla ulaşılıyor.

Bozcaada

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 5454

Bozcaada, Kuzey Ege’de, Çanakkale Boğazının girişinde büyük stratejik öneme sahip bir konumda bulunan bir adamız. Türkiye’nin Ege Denizinde bulunan en büyük ikinci adası. Çanakkale’ye bağlı bir ilçe merkezi olan Bozcaada, şaraplık üzüm üretimi, deniz turizmi ve bakir doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.

Büyük şehirlere olan yakın konumu ile özellikle Ankara, Bursa ve İstanbul’dan çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Bozcaada, doğayla baş başa huzurlu bir tatil arayanlar için tam anlamıyla bir cennet. Muhteşem gün batımı manzarasına sahip olan adada birbirinden hoş pansiyon ve butik oteller, Rum ve Türk kültürünü yansıtan leziz yemekler, özel şaraplar, bakir koylar ve hareketli kültür-sanat yaşamı insanı büyülüyor. Bozcaada’ya Çanakkale Geyikli’de feribotla ulaşılıyor.

Assos

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 432324324234

Assos, Eşsiz Ege Denizi manzarasıyla, Yunanistan’ın Midilli Adasının tam karşısında konumlanıyor. Günümüzde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünün sınırları içerisinde yer alıyor. Ünlü Filozof Aristoteles’in Felsefe Okulunu da ağırlayan Assos’un tarihi geçmişi MÖ 7. yüzyıla uzanıyor.

Behramkale köyü içerisinde bulunan Assos Antik Kenti, antik liman, Athena Tapınağı, Behramkale Köprüsü, balıkçı köyleri, Hüdavendigar Camii, Kadırga Koyu ve eşsiz mavi koylar Assos’ta görülecek yerler arasında. Assos’a Çanakkale-Ayvalık Karayolu üzerinden ulaşılıyor. En yakın havalimanı Balıkesir’in Edremit ilçesinde. 

Dikili

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 4334343434

Dikili, İzmir’in Ege Denizi kıyısında, en kuzeydeki ilçesi. Şşifa dağıtan termal su kaynakları, doğal güzellikleri, yerel kültürü deneyimleyebileceğiniz köyleri, 40 km’yi aşan sahil şeridi, masmavi denizi ve antik kent ve tarihi bölgeleriyle tipik bir Ege kasabası.

İlçe merkezi başta olmak üzere Denizköy, Bademli, Çandarlı gibi sahil şeridinde uzanan turistik kasabalarıyla ekonomik bir tatil vaat eden Dikili’de çok sayıda mavi bayraklı plaj bulunuyor. Limanı ile Kuzey Ege’yi dünyaya bağlayan Dikili’den dönemsel olarak Midilli Adası’na feribot seferleri de gerçekleştiriliyor.

Aşıklar Şelalesi olarak da bilinen Nebiler Şelalesi, Cenevizlilerden kalan Çandarlı Kalesi, Türkiye’nin en özel adalarından turkuaz renkli deniziyle Kalem Adası Dikili’nin güzelliklerinden.

Ayvalık

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 43433434

Ayvalık, Balıkesir’in Ege Denizi kıyısındaki nefis bir ilçesi. Kuzey Ege’nin en güzel duraklarından. Huzur veren bir tatilin hakkını veren Ayvalık, eski Rum evlerinin sıralandığı tarihi mahallesi, şirin butik otelleri, mavi bayraklı koyları ve plajları, yemyeşil orman dokusu, asırlık zeytin ağaçları ve Ege’nin sağlıklı mutfağını temsil eden leziz yemekleri ile Ege’nin ruhunu hissedebileceğiniz bir merkez.

Ege Denizine inci gibi serpilen 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Cunda Adası, tarihi merkezi, fıstık çamıyla ünlü Kozak Yaylası, kiliseleri, antika çarşısı, Şeytan Sofrası ve Yeniçarohori köyüyle Ayvalık’ta gezilecek görülecek alternatif rotalar bulunuyor. Ayvalık’a en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes ve Balıkesir Edremit Koca Seyit.

Cunda Adası

ege-bolgesi-gezilecek-rler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 4334

Cunda Adası, Resmi adıyla Alibey Adası, Balıkesir’in Ayvalık ilçesi sınırlarında, Ayvalık’a bağlı irili ufaklı 22 adadan biri. Bu adalar arasında yerleşime açık tek ada olan Cunda Adası, Kuzey Ege’de yerli turistlerin ziyaret en çok tercih ettiği turizm destinasyonlarından biri. Sahil şeridindeki balık lokantalarıyla tanınan Cunda’nın meze ve yemek kültürü dillere destan.

Ayvalık ile bağlantısı iki ayrı köprüyle sağlanan Cunda Adası’na Ayvalık merkezden teknelerle de ulaşılıyor. Renkli kültürü, sarımsak taşından yapılan tarihi evleri, Rumlardan günümüze miras kalan Taksiyarhis, Agios Yannis ve Panaya kiliseleri, adanın dört bir yanında sıralanan mavi bayraklı plajları ve kamp alanları ile Cunda, hem doğal ve tarihi güzellikleri hem de zengin mutfak kültürü ile Ege’nin incisi.

Kaz Dağları

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 423

Kaz Dağları, Kuzey Ege’de Balıkesir ve Çanakkale’nin sahil kesiminde, Türkiye’nin en önemli doğal zenginliklerinden biri. Yemyeşil orman dokusu, şelaleleri, yaylaları, orman köyleri ve zengin oksijeniyle milli park statüsünde koruma altında olan cennetten bir köşe. Antik dönemden bu yana çok sayıda anlatıya ve efsaneye konu olan İda Dağları olarak da bilinen Kaz Dağları, ‘Tanrıların Armağanı’ olarak betimleniyor.

İsviçre’deki Alp Dağları ile birlikte dünyada en kaliteli oksijene sahip olan iki noktadan biri olan Kaz Dağları, şehir hayatından uzaklaşmak, meşe, kızılçam ve karaçam ormanlarının huzur veren havasını solumak, yaz aylarında Ege’nin yakıcı sıcağından kaçıp serinlemek isteyenler için muhteşem bir kaçış rotası. Kaz Dağları’na Çanakkale, Balıkesir ya da İzmir havalimanları üzerinden ulaşım sağlanıyor.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sınırlarında yer alan Adatepe Köyü, Edremit Körfezi’ne bakan bir tepede, muhteşem bir manzaraya sahip. Zeus Altarına da ev sahipliği yapan köy, doğal sit alanı içerisinde yer aldığından ülkemizin en iyi korunmuş köyleri arasında.

Rum ustaların inşa ettiği taş evlerinin sıralandığı sokaklarında huzuru bulabileceğiniz köyde birçok taş ev butik otel olarak kullanılıyor. Yemyeşil doğası, bol oksijeni, lezzetli yemekleri ve zeytinyağı ile ünlü köy son yıllarda İstanbulluların akınına uğruyor.

Kazdağlarının eteklerinde sık bitki örtüsü ile hem deniz hem dağ turizminin birlikte yaşandığı Yeşilyurt Köyü, deniz kıyısına uzaklığı sadece birkaç kilometre olan cennet bir köşe. Altınoluk’tan Çanakkale yönüne giderken Assos sapağını 1 km geçtikten sonra sağa yukarıya çıkıyorsunuz. 5-10 dakika bile sürmeyen bir araba yolculuğundan sonra oradasınız.

Badem ağaçları ile bezenmiş yamaçları, şifalı bitkileri, baş döndürücü kokular saçan çiçek ve otları ile bezenmiş Yeşilyurt Köyü, tam anlamıyla bir Ege kasabası görünümünde. Otantik taş mimari ile inşa edilen butik oteller ve köy çevresinde yetiştirilen doğal ürünlerin satıldığı dükkanlarıyla köy bolca huzur vaat ediyor.

Bergama

Bergama Yortanlı Barajı

Bergama, İzmir’in 110 km kuzeyinde yer alan, yüzyıllar boyunca Akdeniz çanağının önemli sağlık, kültür, sanat ve mimarlık merkezlerinden biri olmuş antik şehrin mirasçısı bir ilçemiz. Anadolu’nun sahip olduğu en önemli kültür hazinelerinden biri.

Tarihte bilinen ilk parşömenin üretildiği, ilk su sesiyle psikoterapi, eczacılığın simgesi iç içe geçmiş iki yılan gibi ilklere sahip olan Bergama, yerel dokunun da korunduğu bir ilçe. Bergamada yer alan Pergamon Antik Kenti, görkemli Pergamon Krallığının da başkentiydi.

Antik dönemin önemli sağlık merkezlerinden Asklepion, ilk yerleşim alanı olan Akropol ve MS 2. yüzyıla ait Kızıl Avlu gibi yerleriyle çok değerli bir yer burası. Bir zamanlar burası doğunun en batısı, batının ise en doğusu olarak kabul ediliyordu.

Kozak Yaylası, Balıkesir ve İzmir’e kadar ulaşan enfes doğa alanı. Çok sayıdaki fıstık çamları altında yürüyüş yapmanın keyfi bir başka güzel. Yayla, kamp alanları ve yürüyüş parkurlarıyla özellikle kuş gözlemciliği için oldukça uygun.

Bergama, İzmir’in kuzeyinde, İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinde konumlanıyor. İstanbul-İzmir Otoyolunun faaliyete geçmesiyle birlikte İstanbul ve Bursa gibi kentlerden çok daha kısa sürede ulaşılabilen ilçe, Kuzey Ege’de önemli bir kavşak noktasında.

Foça

focada-166-kacak-gocmen-yakalandi_4425_dhaphoto1

Foça, İzmir’in en güzel sahil kasabalarından biri. Birbirinden güzel koy ve kumsalları, şirin balık lokantaları, orta çağ kalesi, yeldeğirmenleri, meşhur Girit dondurması ve butik otelleriyle Foça, İzmirlilerin her fırsatta ziyaret ettiği kaçış rotalarından. 

Akdeniz Fokları, güzel koy ve kumsalları, güzel sesleriyle denizcilerin aklını başından alan Siren Kayalıkları ile bilinen Foça, Ege’nin en güzel koylarından birinde kurulu. Antik çağda Anadolu’nun en büyük kentlerinden biriydi. Türkiye’de tatil köyü anlayışının olmadığı, Antalya’ya ulaşımın bile çok zor olduğu 1967’lerde, Foça tatil köyü ile bilinen bir yerdi.

İzmir banliyö sistemi İZBAN Foça’ya ulaşımı kolaylaştırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaz aylarında Foça’ya direkt vapur seferleri de var. Bu yüzden artık eskisinden daha kalabalık olsa da dört mevsim gidilebilecek bir yer yine de. 

İzmir kent merkezine 60 km uzaklıktaki Foça’da güvenli bir koy çevresine kurulan ilçe merkezi dışında Kozbeyli ve Ilıpınar köyleri ile Yeni Foça kasabası da ziyaret edilebilecek yerler arasında.

Çeşme

cesme-alacati-yenibakis

Çeşme, İzmir’in en batısında, Ege Denizi kıyısında yer alan bir yarımada üzerine kurulu. Türkiye’de yaz turizmi denildiğinde akla ilk gelen rotalar arasında. Son yıllarda Bodrum ve Marmaris gibi tatil merkezlerinin tahtını sallayan Çeşme, şifalı termal kaplıca kaynakları, sörf merkezleri, beş yıldızlı otelleri, gastronomi durakları, altın sarısı renkli kumsallarıyla her bir köşesinde huzur veren bir yer.

Türkiye’nin en güzel plajları arasında gösterilen Ilıca, Altınkum, Çiftlik, Pırlanta gibi plajlarıyla yaz aylarında cıvıl cıvıl olan Çeşme’de her biri festivalleri, özgün kültürü ve yerel değerleri ile markalaşan Barbaros, Germiyan, Şifne, Ildır gibi köyler insanı büyük şehirlerin stresinden uzaklaştırıyor. İzmir’e 90 km uzaklıkta olan Çeşme’ye otoyol bağlantısı olduğundan ulaşım oldukça kolay.

Alaçatı

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 00

Alaçatı, Türkiye’de son yıllarda yıldızı en çok parlayan tatil merkezi. 90’lı yılların sonuna kadar kendi halinde bir kasaba olan Alaçatı, İstanbulluların yatırımları ve ilgisiyle yerel kültürün korunduğu, mimari alanda özgün bir estetik anlayışın benimsendiği ünü Türkiye sınırlarını aşan bir destinasyona dönüştü.

İzmir’in batısında Çeşme’ye bağlı bir mahalle olan Alaçatı’nın hem kuzeyi hem de güneyi Ege Denizi ile çevrili. Dünyanın en iyi rüzgar alan sörf parkurlarına ev sahipliği yapan Alaçatı’nın yerel mimari dokuya uygun taş evleri, konsept butik otelleri, begonvillerin eşlik ettiği Arnavut kaldırımlı dar sokakları, tasarım atölyeleri, ot festivali, leziz Ege mutfağından örnekler sunan mekanları, renkli eğlence mekanları ve eşsiz kumsalları sizi bambaşka bir dünyaya davet ediyor.

Sığacık

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar sdf

Sığacık, Seferihisar ilçesinin sahilinde yer alan şirin bir kasaba. Türkiye’de Sakin Şehir Ağı’na (CittaSlow) dahil olan ilk yerleşim yeri. Tarihi kalesi, kale içerisindeki daracık sokaklarda sıralanan ev pansiyonları, elemeği ürünlerin satıldığı yerel üretici pazarı, masmavi denizi, film ve dizilere sahne olan sahil şeridi ve balık restoranlarıyla Sığacık, İzmir’in en huzurlu köşelerinden.

Yakın geçmişe kadar kendi halinde bir balıkçı kasabası olan Sığacık, Sakin Şehir Ağı’na katıldıktan sonra Seferihisar’ın ve bölgenin en çok ziyaret edilen merkezlerinden birine dönüştü. Yanı başındaki Teos Antik Kenti, termal su kaynakları ve mavi bayraklı plajlarıyla yaz aylarında hareketlenen Sığacık, İzmir kent merkezine olan yakın konumuyla özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor.

Özdere

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 4334

Özdere, İzmir’in güneyinde yer alan Menderes ilçesinin Ege Denizi kıyısındaki sessiz, sakin ve huzurlu bir kasabası. Daha çok yazlık toplu konut sitelerinin bulunduğu, İzmir ve çevresinde yaşayanların yaz aylarında vakit geçirdiği bir yerleşim yeri. Dünyaca ünlü satsuma mandalinasının en önemli üretim merkezi olan Özdere’nin tarihi geçmişi MÖ 5 binli yıllara dek uzanıyor.

Sahil şeridi boyunca mavi, yeşil ve turuncu tonlarının bir arada görüldüğü Özdere, Gümüldür ve Ahmetbeyli ile birlikte İzmir’de ekonomik tatil denildiğinde akla ilk gelen yerlerden. Çok sayıda kiralık ev, yazlık ve pansiyonun bulunduğu Özdere’nin mavi bayraklı plajları karşıda Yunan Adası Samos’u selamlıyor.

Kuşadası

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 334

Kuşadası, Türkiye’de kitle turizminin başladığı ilk turizm merkezlerinden biri. Aydın’ın Ege Denizi kıyısındaki ilçesi Kuşadası kuzeyde Selçuk, Pamucak sahil, güneyde ise Dilek Yarımadası Milli Parkı ile çevrili. Efes, Meryemana, Didim, Milet, Pamukkale, Marmaris, Bodrum gibi popüler tatil yerlerine olan yakın konumuyla tercih ediliyor.

Yaz döneminde nüfusu 10 kat artan Kuşadası, şık mekanların bulunduğu marinası, birbirinden güzel plajları, 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri, hareketli gece hayatıyla Barlar Sokağı, insanın içini ısıtan güneşi ve sıcakkanlı insanlarıyla seyahat severlerin akın akın geldiği bir merkez.

Dilek Yarımadası Milli Parkı, hemen girişindeki Zeus Mağarası, Güvercinada ve kalesi, Kuşadası’nın kuzeyinde yer alan Pygela Antik Kenti, Kadıkalesi, Su Kemeri, Aya Yorgi Manastırı, Kaleiçi Camii, Çalıkuşu Evi, Ali Alkış Müze Evi, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Kuşadası’nda görülecek yerler listesinin üst sıralarında.

Ayrıca Yunanistan’ın Sisam Adası’na karşılıklı feribot seferleri mevcut. Efes Antik Kenti, Şirince, Meryemana da görülmesi gereken yerler arasında. Çevresinde el değmemiş bakir doğası ile Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Güzelçamlı, Davutlar gibi sahilleri ve hareketli şehir yaşamı ile Kuşadası, güzel bir tatil için en iyi seçenekler arasında.

Efes Antik Kenti, Selçuk, Şirince, Meryemana ve Didim gibi tarihi ve turistik noktalara olan yakın konumuyla birçok kişinin Ege rotasının merkezinde yer alan Kuşadası’nda çok sayıda konaklama tesisinin varlığı ekonomik tatil arayanları da cezbediyor. Kruvaziyer turizminde de iddialı olan Kuşadası’nın Kadınlar Plajı ise en ünlü kumsalı. En yakın havalimanı ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı.

Selçuk

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar lö

Selçuk, İzmir’in en güneyinde, Ege Denizi kıyısında yer alan bir ilçe. 8 bin 600 yıllık tarihi geçmişi ile sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafyada kurulu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, Meryemana Evi, Şirince Köyü, antik dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı ve ülkemizin en görkemli müzelerinden Efes Selçuk Müzesinin de bulunduğu ilçenin her bir köşesinden tarih fışkırıyor.

Türkiye’nin en güzel antik şehirleri arasındaki Efes, geçmişte Doğu ile Batı medeniyetleri arasında önemli bir ticaret geçiş noktasıydı. Dünya tarihine yön verdiği dönemde bölgenin en önemli liman kentlerinden olan Efes, günümüzde Selçuk Pamucak sahiline 3 km uzaklıkta.

Roma Döneminde Asya Eyaletinin başkenti olan Antik Efes şehri, günümüzde dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı’nın bulunduğu bir yer olmasıyla çok değerli bir konuma sahipti. Şimdiyse ülkemizin en güzel antik yerlerinden biri olarak keşfedilmeyi bekliyor.

Efes, İzmir’in Ege Denizi kıyısındaki en güneyde yer alan ilçesi Selçuk sınırlarında. Selçuk ilçe merkezi ile Pamucak Sahili arasında konumlanan Efes Antik Kenti, Selçuk-Kuşadası Karayolu üzerinde bulunuyor.

Sahip olduğu zengin tarihi geçmişi ile sokaklarında zamanda yolculuk hissi yaşayabileceğiniz Selçuk, aynı zamanda komşuluk ilişkilerinin devam ettiği, güleryüzlü insanları ve hoşgörülü yaşam tarzıyla keyifle zaman geçirebileceğiniz bir destinasyon. Ayasuluk Tepesi, Ayasuluk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Cami, İsa Bey Hamamı, Yedi Uyuyanlar Mağarası ve Pamucak Sahili de ilçede mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Şirince

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar ii

Şirince, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen Mübadele Anlaşmasından önce şirin bir Rum köyüydü. Mübadelenin ardından ağırlıklı olarak Rumeli bölgesinden gelen Türklerin yerleştiği bir köye dönüştü. İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında yer alan köy, zeytin, şeftali, incir, elma ve ceviz ağaçlarıyla kaplı tepeler arasında temiz havası, ışıldayan güneşi, butik otelleri, meyveli şarapları, kahvaltı mekanları ve kumda pişen Türk kahvesi ile tanınıyor.

Selçuk’a 8 km uzaklıktaki köyün yanı başında Nesin Vakfının Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi gibi alanında öncü eğitim kurumları da bulunuyor. Efes Antik Kenti, Kuşadası, Meryemana gibi bölgenin önemli inanç, tarihi ve doğal güzelliklerinin yer aldığı rotaya ekleyebileceğiniz Şirince’nin tadını çıkarmak için köyde en az bir gece geçirmeniz önerilir.

Didim

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar i

Didim, 90 km’yi aşan sahil şeridiyle Güney Ege’nin en popüler turizm merkezlerinden biri. Güllük Körfezini çevreleyen iki yarımadadan biri üzerinde yer alan ilçe Aydın’a bağlı.

yazlık siteleri, el değmemiş koyları, lüks konaklama tesisleri, antik kentleri, müzeleri ve çevresindeki alternatif rotalarıyla deniz, kum, güneş ve kültür turizminin gözdesi.

Antik çağın filozoflar kenti Milet, Bafa Gölü, Altınkum Plajı, Didim Antik Kenti ve Apollon Tapınağı, Akbük, Mavişehir gibi gezilecek görülecek çok sayıda yere sahip olan Didim, bahar aylarında mis gibi havasıyla gündelik yaşamdan uzaklaşmak isteyenler için cennetten bir köşe.

Akyaka

ege-bolgesi-gezilecek-yerler-neresidir-ege-bolgesinin-tarihi-mekanlari-nerededir-ege-bolgesinde-en-guzel-plajlar 4

Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı, Gökova Körfezinin eteklerinde yer alan, yeşille mavinin buluştuğu cennetten bir köşe. Bakir doğası, temiz denizi, yemyeşil dokusu, tarihi bölgeleri ve aktiviteleri ile görülmeye değer.

Türkiye’de Sakin Şehir (Citta Slow) Ağına katılan beldeler arasında yer alan Akyaka, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Buz gibi suyuyla insanı kendine getiren Azmak Çayı ve Gökova Körfezinin masmavi sularının kıyısında, yemyeşil ormanların eteğinde kurulu olan Akyaka bölgenin popüler turizm merkezlerinden.

Gökova Körfezi’nin eteklerinde yer alan, sırtını yemyeşil dağlara yaslayan Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesi sınırlarında bulunuyor. Yeşille mavinin buluştuğu muhteşem bir rota olan Akyaka, Sakin Şehir Ağının (CittaSlow) da bir parçası. Bakir doğası, yeşil dokusu, tarihi bölgeleri, kano, yelken, kamp gibi aktiviteleri ile Akyaka, Marmaris çevresinde en çok ziyaretçi ağırlayan turizm destinasyonlarından.

Gökova Körfezinin ucunda yer alan Akyaka’da mavi bayraklı Akyaka Plajı yüzme severler için ilk durak. Soğuk suyuyla üzerinde tekne turları yapılan Azmak Çayı’nda mutlaka tekne turu yapın. Azmak Çayı’nın kıyısında sıralanan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Akyaka Orman Kampı, hem piknik severler için hem de kamp ve doğayla ilgilenenler için ideal nokta.

Buz gibi suyuyla insanı kendine getiren Azmak Çayı, Gökova Körfezi’nin doyum olmaz mavisi, Akyaka’nın kendine has mimarisini yansıtan ahşap evleri, Azmak Çayı’nın yanı başında sıralanan balık restoranları ve kahvaltı mekanlarının yanı sıra oksijene doyacağınız kalitede temiz havası ile Akyaka’da bolca huzur ve mutluluk var. Akyaka’ya en yakın havalimanı Dalaman’da.

Akyaka’ya en yakın havalimanı Muğla’nın Dalaman ilçesinde bulunan Dalaman Havalimanı. Ankara Esenboğa, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından direkt uçak seferlerinin yapıldığı Dalaman’a yaz döneminde yurt dışından da seferler gerçekleştiriliyor.

Akyaka’ya 70 km uzaklıktaki Dalaman Havalimanından HAVAŞ ve MUTTAŞ otobüslerinin Marmaris seferlerini kullanarak Marmaris Kavşağında inerek Akyaka’ya 5 dakikalık bir dolmuş yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Bodrum

bodrum-1

Bodrum, Türkiye’de deniz, kum, güneş tatilinin en önemli markalarından biri. Renkli gece hayatı, zengin tarihi ve kültürel değerleri, Ege Denizinin göz kamaştıran masmavi rengi, doğal güzellikleri, beyaz badanalı tek katlı evleri, lezzetli yemekleri ile Muğla’nın ünü ülke sınırlarını aşan turizm destinasyonu.

Dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden birine de sahip olan Bodrum’da Bodrum Kalesi aynı zamanda bölgeden çıkarılan eserlerin sergilendiği muhteşem bir müze. Antik dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi’ne de ev sahipliği yapan ilçe Turgutreis, Gümbet, Gümüşlük, Yalıkavak gibi her biri birbirinden değerli hoş sahil kasabaları ile huzurlu bir atmosfere sahip. Milas-Bodrum Havalimanı, ilçeye ulaşımı kolaylaştırıyor.

Datça

datcaya-nasil-gidilir-datcanin-tarihcesi-nedir-datcada-neler-yenir  3

Datça, Ege ve Akdeniz bölgelerinin kesiştiği noktada yer alan, Ege Denizinin çevrelediği bir yarımada üzerinde konumlanmış, Muğla’ya bağlı bir ilçe. Uzun yıllar boyunca ulaşımın zor olması nedeniyle turist akınından uzak kalan Datça, şehir yaşamından uzaklaşmak isteyen, sakin, huzurlu vakit geçirmek isteyenlerin yaz-kış yaşadığı bir yerleşim yerine dönüştü.

Bozulmamış bir coğrafyada kurulu olan ilçe badem ağaçları, sokakları süsleyen begonviller, gün doğumu, gün batımı, mehtabı, kristal berraklıktaki denizi, güler yüzlü insanları, şirin sokakları ve taş evleriyle huzurun hayat bulmuş hali. Datça’ya Marmaris Karayolu üzerinden ulaşılıyor. En yakın havalimanı Dalaman’da. Bodrum’la Datça arasında feribot seferleri de yapılıyor.

Kaynak: Haber Merkezi