Ege Bölgesi'nde doğal C vitamini deposu olan narenciye ürünlerinin 2024 yılı rekoltesi 682 bin 225 ton olarak tespit edildi. Bu yıl ilk kez yapılan Ege Bölgesi Nar Rekoltesi ise 135 bin ton olarak öngörüldü. Genel olarak narenciye rekoltesinde yüzde 11’lik bir düşüş yaşandı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle hazırladığı Ege Bölgesi Turunçgil Rekolte Tahmin Raporu’na göre, portakal rekoltesi 286 bin 403 ton olarak belirlendi. Mandalina rekoltesi yüzde 12,3 düşerek 262 bin tona, limon rekoltesi ise yüzde 6,6 azalarak 127,5 bin tona geriledi. Altıntop rekoltesinde ise yüzde 10’luk bir kayıp yaşanarak 6 bin 127 ton öngörüldü.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Bölgesi narenciye rekoltesinin, geçen yılın rekoltesinin gerisinde kalmasına rağmen son 10 yıl ortalamasının üzerinde olduğunu ve ürünlerin ihracata uygun olduğunu belirtti.

Ege Bolgesinde Narenciye Ve Nar Rekoltesi Belirlendi 1

Muğla lider konumda bulunuyor

Muğla, 363 bin 874 tonluk narenciye rekoltesiyle Ege Bölgesi’nde lider konumda bulunuyor. Muğla’nın narenciye üretiminde portakal 206 bin 951 tonla öne çıkarken, limon rekoltesi 127 bin 560 ton, mandalina rekoltesi 24 bin 449 ton ve altıntop rekoltesi 4 bin 779 ton olarak hesaplandı. Muğla, tek başına Ege Bölgesi narenciye rekoltesinin yüzde 53’ünü üretiyor. İzmir’de, satsuma mandalina ağırlıklı olmak üzere 165 bin 790 ton narenciye rekoltesi öngörülürken, Aydın’da 79 bin 313 tonu portakal ve 50 bin 982 tonu mandalina olmak üzere toplamda 133 bin 43 ton narenciye rekoltesi bekleniyor. Balıkesir’de ise 21 bin 182 ton mandalina üretimi tespit edildi.

Türkiye genelinde yaş meyve sebze sektörü 2023 yılında 3 milyar 491 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Narenciye sektörü bu ihracatın 1 milyar 112 milyon dolarını oluşturdu ve tarihinde ilk kez 1 milyar doları aştı. 2024 yılının ilk yarısında narenciye ihracatı yüzde 12 artarak 504 milyon dolara yükseldi. 2024 yılı sonunda ise narenciye ihracatının 1 milyar 250 milyon dolara çıkması hedefleniyor.

150 milyon dolar hedefi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, nar yetiştiriciliğinin son yıllarda sofralık tüketiminin yanı sıra sanayi sektöründe de kullanımının artmasıyla birlikte büyüdüğünü belirtti. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin nar üretimi 1988 yılında 45 bin ton iken, 2023 yılında 638 bin tona ulaştı. 2023 yılında nar ihracatından 131 milyon dolar döviz getirisi sağlandığını ifade eden Uçak, Ege Bölgesi nar rekoltesini de detaylandırdı.

Muğla, 64 bin 353 tonluk nar üretimiyle Ege Bölgesi’nde lider konumda yer alıyor. Denizli’de 51 bin 206 ton, Aydın’da 9 bin 851 ton ve İzmir’de 9 bin 625 ton nar üretimi bekleniyor. Nar meyvelerinin büyük kısmının ihracat için uygun olduğunu belirten Uçak, 2024 yılında nar ihracatının 150 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Muhabir: Canan Kaya