Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı ve Avrupa Birliği desteğiyle Ege Teknopark tarafından yürütülen "Ege D-Tech Projesi" kapsamında kurulan Türkiye’nin en büyük prototipleme merkezi Ege Derin Teknoloji Fabrikası, Ege Üniversitesi kampüsünde 900 metrekare kapalı alanda faaliyete geçti. Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Derin Teknoloji Fabrikası'nın, derin teknoloji alanında girişimcilerin ve KOBİ’lerin üretim ve analizlere kolayca erişmelerini sağlamak amacıyla kurulduğunu, fabrikanın, gıda, sağlık, biyoteknoloji, kozmetik, tarım, petrokimya, genetik ve eczacılık gibi sektörlere hizmet vermekte olduğunu, eğitim, enerji, havacılık, savunma sanayi, endüstriyel imalat ve otomotiv gibi birçok alanda da yüksek katma değerli hizmetler sunduğunu dile getirdi.

Ege Derin Teknoloji Fabrikasi Hizmete Acildi 1

Prototipleme ve güvenli üretim

Prof. Dr. Budak, fabrikanın KOBİ’lerin dünya piyasalarında rekabet gücünü artırdığını belirterek, Ege Derin Teknoloji Fabrikası'nın, KOBİ’lerin ticarileşme süreçlerinde destek olmayı hedeflediğini, eklemeli imalat alanında çeşitli malzeme opsiyonları sunan 3D Polimer Yazıcılar, Tel Erozyon, Fiber Lazer Kesim ve PCB Prototipleme cihazları ile prototipleme ve üretim işlemlerinin güvenle gerçekleştirildiğini, 3D Optik Tarayıcı ile üç boyutlu modellerin hızlı ve yüksek hassasiyetli CAD dataları oluşturulabildiğini söyledi.

Fabrikanın, KOBİ’lere Ar-Ge çalışmaları için altyapı desteği sunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Budak, Ege Derin Teknoloji Fabrikası'nın, inovasyonların üretilmesi ve test edilmesi için donanım malzemeleri ve makineleri üreticilerin kullanımına sunduğunu, fabrikanın yaşam bilimleri bölümünde bulunan STELLARIS DLS Digital Light Sheet Mikroskobu'nun, canlı ve sabitlenmiş 2B ve 3B örneklerini inceleme olanağı sunduğunu, Triple Quadrupole GC-MS/MS cihazının ise uçucu ve yarı uçucu maddelerin analizini yaptığını kaydetti.

En işlevsel Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi

Ege Üniversitesi Akademik personeli de fabrikada yarı zamanlı olarak görev alarak KOBİ’lere akademik destek veriyor. Prof. Dr. Budak, Ege Derin Teknoloji Fabrikası'nın, bölgedeki en işlevsel Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi olarak faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Fabrikanın, ayrıca KOBİ’lerin genç girişimcilerle buluşmasını sağlayan ön kuluçka ve kuluçka altyapısına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Budak, Ege Teknopark’ın yürütmekte olduğu ENHANCER programı ile KOBİ’lerin, genç girişimcilere mentor olabildiğini ve onların projelerine destek verebildiğini sözlerine ekledi.

Ege Derin Teknoloji Fabrikası, KOBİ’lerin ve girişimcilerin prototip denemeleri ve küçük çaplı seri üretim denemelerinde yaşadıkları zorlukları gidermeyi amaçlayan bir merkez olarak hizmet vermeye başladı. Fabrika hakkında daha detaylı bilgi almak için www.egedtech.com web sitesi ziyaret edilebilir.

Muhabir: Nazlı Şentürk