Ege Maden İhracatçıları Birliği, doğal taş sektöründe mimarlar, tasarımcılar ve ihracatçılar arasında güçlü bir tasarım ekosistemi oluşturmak amacıyla 2019 yılından beri düzenlediği AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'na 2024 yılında ara verileceğini duyurdu. Bu kararda global ekonomik daralma ve ülkemizdeki tasarruf tedbirlerine uyum sağlama ihtiyacı etkili oldu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Taşa Sanat Kat” mottosuyla gerçekleştirilen yarışmanın, ihracat şampiyonları ödül töreni ile birlikte “Doğal Taş Gala Gecesi” adı altında düzenlendiğini belirtti. Alimoğlu, bu organizasyonla hem en fazla ihracat yapan üyelerin ödüllendirildiğini hem de sanatsal doğal taş projelerinin sponsorlar aracılığıyla üretilip sergilendiğini söyledi. Yarışmada dereceye giren mimarların ödüllerini antik kentlerde alarak, bu tarihi alanların tanıtımına katkıda bulunduklarını vurguladı.

Çabalarımızı sürdüreceğiz

Her yıl farklı bir antik kentte düzenlenmesi hedeflenen AMORF Yarışması'nın 2024 yılı için Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde yapılması planlanmıştı. Ancak, dünyadaki ticari konjonktür nedeniyle bütçenin yetersiz kalması, yarışmanın bu yıl düzenlenmesini olanaksız hale getirdi. Alimoğlu, Türk doğal taş sektöründe tasarım ikliminin yerleşmesine büyük katkı sağlayan AMORF Yarışması'nın, yıllık 2 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan sektörde önemli bir yere sahip olduğunu, Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak işlenmiş doğal taş ihracatının toplam ihracatın yüzde 80'ine ulaştığını ifade etti.

Türk doğal taşlarının dünya çapında prestijli projelerde tercih edildiğini belirten Alimoğlu, AMORF Yarışması'na devam etme iradelerinde bir değişiklik olmadığını vurguladı. Ancak, Ticaret Bakanlığı'nın bu yıl için çizdiği çerçevenin önceki yıllardaki yarışmaların gerisinde kaldığını ifade etti. Alimoğlu, çıtayı düşürmemek ve önceki yıllardaki etkinliklerin çizgisinde bir yarışma düzenleyebilmek için çabalarını sürdüreceklerini söyleyerek, tasarımcılar, mimarlar ve diğer paydaşların bu süreci kısa bir mola olarak görmelerini rica etti.

Muhabir: Canan Kaya