Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, Aydın’ın Söke ilçesindeki Beşparmak Dağı’nda keşfettikleri yeni bir kazgagası türünü bilim dünyasına tanıttı. Keşif, Latmos bölgesinin zengin biyolojik çeşitliliğine önemli bir katkı sağladı.

Keşfin temelini oluşturan olay, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Varol Aydın’ın, Mart ayında Beşparmak Dağı’nda yaptığı gezide fark ettiği ve fotoğraflarını çekerek Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a gönderdiği bitki oldu. Prof. Dr. Yıldırım, bitkinin literatürde kaydının bulunmadığını belirleyerek detaylı bir araştırma sürecine girdi. Saha çalışmalarına Dr. Öğretim Üyesi Varol Aydın ile birlikte, doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Dr. Kenan Akbaş da katıldı. Yapılan araştırmaların ardından, bitkinin bilimsel makalesi Finlandiya merkezli uluslararası hakemli dergi Annales Botanici Fennici’de yayımlandı. Yeni tür, "Latmos kazgagası" olarak adlandırılırken, bilimsel ismi “Corydalis varolaydinii” oldu.

Ege Universitesi Bilim Dunyasina Yeni Bir Tur Kazandirdi 1

Gerekli önlemler alınmalı

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Latmos’un dünyada sadece bu bölgeye özgü bir bitki barındırdığını ve “Corydalis” cinsinin yaklaşık 500 türe sahip olduğunu belirtti. Türkiye'de keşfedilen bu yeni türle birlikte endemik tür sayısının 7’ye yükseldiğini vurguladı. Latmos bölgesinin jeolojik ve kültürel önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım, bölgenin 500-600 milyon yıllık gnays kayaları ile oluştuğunu ve antik dönemlere ait kaya resimleriyle tanındığını belirtti. Ayrıca, Latmos'un tarım terasları, arıcılık, zeytincilik ve hayvancılık gibi geleneksel yaşam biçimlerini koruduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Yıldırım, Latmos bölgesinin madencilik faaliyetleri ve diğer tehditler nedeniyle olumsuz etkilendiğini ve bu nedenle bölgenin korunmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Yıldırım, Latmos’un ve sadece bu bölgede bulunan “Latmos kazgagası”nın korunması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirtti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu