Ege Üniversitesi Solunum Araştırmaları Merkezi (EgeSAM) bünyesinde yardımcı araştırmacı Dr. Esra Atalay Şahar’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) programının 2024 yılı birinci dönem çağrısı kapsamında hibe desteği kazandı. Proje, alerji hastalığına yönelik piyasadaki mevcut yöntemlerden daha hızlı, daha kesin ve daha uygun maliyetli tanı kitlerinin yerli üretimini hedefliyor.
Daha ekonomik ve etkili
Ege Teknopark ve EBİLTEM iş birliğiyle yürütülen BiGG-Ege Programı kapsamında TÜBİTAK’ın ikinci aşama değerlendirmesinde destek almaya hak kazanan proje, dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini düşüren alerjik hastalıklarla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Geliştirilecek yerli alerji tanı kiti, mevcut tanı yöntemlerine göre daha ekonomik ve etkili çözümler sunacak.
İlk kez üretilecek
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Dr. Esra Atalay Şahar’ı tebrik ederek, üniversitenin bilimsel projelerle insanlık yararına çözümler üretmeye devam ettiğini belirtti. Proje kapsamında geliştirilecek yerli ve milli tanı kitinin, Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi çatısı altında üretileceğini vurgulayan Prof. Dr. Budak, bu çalışmanın alerji tanısı alanında dışa bağımlılığı azaltacağını ifade etti.
Dışa bağımlılık azalacak
Proje yürütücüsü Dr. Esra Atalay Şahar ise alerjik hastalıkların küresel ölçekte büyük bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, geliştirecekleri tanı kitinin hem daha hızlı hem de mevcut yöntemlere kıyasla daha uygun maliyetli olacağını söyledi. Projenin, yerli üretimle bu alandaki dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.