Yerel

Ege Üniversitesi, liselerde nükleer konusundaki olumsuz algıyı dönüştürecek

Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü Nükleer Uygulamalar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazilet Zümrüt Biber Müftüler’in yürütücülüğünü üstlendiği, “Lise Fen Bilimleri Öğretmenlerine Yönelik Nükleer Bilimler Okulu” projesi, TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Abone Ol

Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü Nükleer Uygulamalar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazilet Zümrüt Biber Müftüler'in yürütücülüğünü üstlendiği “Lise Fen Bilimleri Öğretmenlerine Yönelik Nükleer Bilimler Okulu” projesi, TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje, fen bilimleri öğretmenlerinin nükleer bilimler konusundaki bilgi ve farkındalıklarını artırmayı, toplumda bu konuda daha bilinçli bir yaklaşım geliştirmeyi hedefliyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında kabul ederek çalışmalarında başarılar diledi. Prof. Dr. Budak, tam akredite, öğrenci odaklı ve araştırma üniversitesi olarak, topluma fayda sağlayacak pek çok projeyi hayata geçirmeye devam ettiklerini, TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projenin, fen bilimleri öğretmenlerinin nükleer bilimler konusundaki farkındalıklarını artırmayı amaçladığını, eğitim sonucunda öğretmenlerin, edindikleri bilgileri kendi kurumlarına aktararak, nükleer enerjiye yönelik olumsuz ön yargıları azaltma çalışmalarına katkıda bulunacaklarını ifade etti.

Olumsuz algıların dönüştürülmesi hedefleniyor

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fazilet Zümrüt Biber Müftüler, Sinop ve Mersin'de devam eden nükleer santral inşaatları nedeniyle nükleer konusunun gündeme gelmesiyle öğretmenler arasında oluşan olumsuz algıları dönüştürmeyi amaçladıklarını, medyada sıkça karşılaşılan bilimsellikten uzak tartışmaların, öğretmenlerin nükleer enerji konusunda yeterli ön bilgiye sahip olmamalarına ve olumsuz tutumlar sergilemelerine yol açtığını söyledi. Projenin, nükleer bilimlerin günümüz teknolojisiyle entegre edilmesini ve ilgi uyandıran bir eğitim sunmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Müftüler, eğitimlerin, enerji alanının yanı sıra tıp, endüstri ve arkeoloji gibi çeşitli uygulama alanlarını da kapsayacak şekilde tasarlandığını, etkinliklerin etkilerini ölçmek için karma bir değerlendirme sistemi kullanılacağını dile getirdi.

Projede, Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nden Prof. Dr. Fazilet Zümrüt Biber Müftüler'in yanı sıra, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Uygur, Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden Doç. Dr. Hüseyin Eş ve Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden Doç. Dr. Mehmet Başaran uzman olarak görev alacak. Ayrıca, projede birçok üniversiteden ve eğitim kurumundan akademisyen ve öğretmenler de rehberlik ve eğitmenlik yapacak.