Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Zootoprak firması iş birliğiyle hazırlanan “Akuakültürde Besin Hammaddesi Olarak Kullanılacak Solucan Monokültürü (Vermikültür) ve Solucan Gübresi Üretiminde Besin İçeriği Zengin Alternatif Organik Hammadde (Spirulina spp.) Kullanılması” konulu Üniversite-Sanayi projesi, Ege Teknopark tarafından desteklenmeye değer bulundu. Proje kapsamında, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Seray Yıldız'ın liderliğinde yürütülen çalışmalar, vermikültür yöntemiyle elde edilen alg ile zenginleştirilmiş solucanların üretimini ve akuakültür için önemli bir protein kaynağı olan bu ürünlerin geliştirilmesini amaçlıyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ekonomik açıdan su ürünleri sektörüne katkı sağlayacak bu önemli projeyi gerçekleştiren Prof. Dr. Seray Yıldız ve ekibini tebrik ederek başarılar diledi.

Projenin somut çıktıları arasında, Türkiye'nin su ürünleri sektöründe ithal yem hammaddelerinin yerli üretiminin artırılması öne çıkıyor. Prof. Dr. Seray Yıldız, proje ile ilgili olarak, bu kültürün, geleneksel yöntemlerden farklı olarak alg katkılı olacağını, böylece üretim süreçlerinin kısalacağını ve besin kalitesi artacağını söyledi. Yıldız, elde edilen ürünlerin, organik gübre olarak bahçe bitkilerinde kullanılacağını ve aynı zamanda akuakültür sektöründe balık yemi olarak ve yem rasyonlarında hammade olarak kullanılabileceğini sözlerine ekleyerek ürünlerin uluslararası pazarlara da sunulacağını belirtti.

Proje sayesinde ithalat bağımlılığı azalacak

Projenin ticari potansiyeline de değinen Prof. Dr. Seray Yıldız, vermikültür ve organik gübre üretimine yönelik ticari uygulamaların, projenin sürdürülebilirliği ve yerli kaynakların kullanımı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Ülkemizde, alg kaynaklı gübrelerin üretimi henüz yapılmadığını ve bu ürünlerin genellikle dışarıdan ithal edildiğini dile getiren Yıldız, bu proje ile yerli kaynakları değerlendirerek ithalat bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerininin altını çizdi.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde yemin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Seray Yıldız, yem hammaddelerinin büyük bir kısmının ithal edildiğini ve bu durumun ciddi maliyetler doğurduğunu söyledi. Proje sayesinde, yerli ve yoğun solucan üretimiyle yem hammaddelerini ülkemizde üretmiş olacaklarına değinen Yıldız, böylece büyük bir girdi kaynağı sağlamış olacaklarını vurguladı.

Proje kapsamında, pilot ölçekli deneme çalışmaları sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda en verimli üretim yöntemleri belirlenerek, bölgede uygun üretim koşulları oluşturulacak. Bu çalışmalar, su ürünleri yetiştiriciliğinde sürdürülebilirliği artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: İPEK KIRCA