Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından yürütülen yenilikçi proje kapsamında, abdominal cerrahi geçiren hastalar için mobil bir uygulama geliştirilecek. "Abdominal Cerrahi Geçiren Hastalarda Mobil Aplikasyon ile Verilen Solunum Egzersizleri Eğitiminin Oksijenlenme Üzerine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma" başlıklı proje, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Yelda Candan Dönmez tarafından yürütülüyor. Arş. Gör. Dr. Hatice Eda Yoltay ve Arş. Gör. Dr. Nihal Çeliktürk Doruker’in araştırmacı olarak yer aldığı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü tarafından desteklenmeye değer görüldü.

Bu proje ile abdominal cerrahi geçiren hastalara yönelik solunum egzersizleri eğitiminin etkisi, mobil aplikasyon aracılığıyla değerlendirilecek. Proje, hastaların iyileşme süreçlerini desteklemek ve sağlık sonuçlarını iyileştirmek amacıyla geliştirilen mobil uygulamanın etkinliğini inceleyecek.

Önemli projelere devam ediliyor

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi makamında ağırlayarak ekibin nitelikli çalışmalarını takdir etti. Prof. Dr. Budak, üniversitenin ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle önemli projeler hazırlamaya devam ettiğini belirtti. Hemşirelik Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Yelda Candan Dönmez ve ekibinin, 12. Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda yenilikçi bir projeye imza attığını ve bu projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin gurur verici olduğunu ifade etti.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Yelda Candan Dönmez, mobil uygulamanın abdominal cerrahi geçiren hastalar için solunum egzersizleri eğitiminin etkinliğini ilk kez değerlendireceğini belirtti. Sağlık hizmetlerinin gelişen teknolojiye bağlı olarak yeniden şekillendirildiği 12. Kalkınma Planı çerçevesinde, mobil aplikasyonun bilgiye erişimi artıracağı ve hasta eğitimlerinde yenilikçi bir öğretim stratejisi olarak kullanılacağı vurgulandı.

Muhabir: Nazlı Şentürk