Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Ekşi, Ege TEKNOPARK bünyesinde geliştirdiği “Akciğer ve Kalp Sesleri Eğitim Simülatörü”nü, İlk ve Acil Yardım (Paramedik) programı öğrencilerinin eğitiminde kullanmaya başladı. Yerli ve milli bir ürün olarak Türkiye'ye kazandırılan bu simülatör, sağlık eğitiminde önemli bir yenilik olarak değerlendiriliyor.

Simülatör kullanımının önemi

Prof. Dr. Ekşi, simülatörün geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, Türkiye’de 400’den fazla mesleki sağlık eğitimi veren yükseköğretim kurumu bulunduğunu ve bu alanda 100 binden fazla öğrencinin eğitim aldığını belirtti. Son yıllarda tıp eğitiminde humanist eğitimin öne çıkmasıyla, öğrencilerin hasta ile doğrudan temas etmeden, eğitim maketleri ve simülatörler aracılığıyla uygulamaları öğrenmek durumunda kaldıklarını kaydeden Prof. Dr. Ekşi, eğitimde niteliğin artırılması için simülatörlerin kullanımının büyük önem taşıdığını aktardı. Prof. Dr. Ekşi, küresel pazarda eğitim simülatörlerinin değerinin yaklaşık 2 milyar USD iken, 2026 yılında 3,4 milyar USD’ye ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Yerli üretim artırılmalı

Prof. Dr. Ekşi, Türkiye’deki eğitim simülatörü sektörünün hızla geliştiğine dikkat çekerek, son yıllarda devlet ve vakıf üniversitelerinde sağlık eğitimi verilen bölüm sayısında büyük bir artış yaşandığını, bu süreçte, ithalata dayalı bir sektör gelişiminin söz konusu olduğunu kaydetti. Pandemi sonrası tedarik sorunları nedeniyle simülatör fiyatlarının döviz cinsinden artış gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Ekşi, bu durumun, yükseköğretim kurumlarının eğitim simülatörlerine ulaşımını zorlaştırdığını ifade etti. Mesleki sağlık okullarında uzun yıllardır görev alan bir araştırmacı olarak, yerli üretimin artırılmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Ekşi, bu bağlamda, Yüksek Makine Mühendisi Mehmet Arda Özden ile birlikte Ege TEKNOPARK bünyesinde ‘PhST Medikal’ firmasını kurduklarını ve ‘Akciğer ve Kalp Sesleri Eğitim Simülatörü’nün bu firmada ürünleşen ilk çalışmaları olduğunu dile getirdi.

Yeni çalışmalara ışık olacak

Simülatörün özelliklerini açıklayan Prof. Dr. Ekşi, Akciğer ve Kalp Sesleri Eğitim Simülatörü'nün, bir eğitim stetoskopu ve mobil cihazlarla kullanılabilen bir uygulamadan oluştuğunu, öğrencilerin, normal ve patolojik akciğer ve kalp seslerini öğrenme fırsatı bulduklarını, sanal stetoskop özelliği sayesinde patolojik seslerin yaygın duyulduğu bölgeleri keşfedebildiklerini ve quiz uygulamaları ile bilgilerini test edebildiklerini aktardı. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı itibarıyla bu simülatörü derslerinde kullanmaya başladığını belirten Prof. Dr. Ekşi, Ege Üniversitesi'nin, son yıllarda birçok başarıya imza attığını ve bu başarıların tesadüf olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Ekşi, bu simülatörün yerli üretim alanında yeni çalışmalara ilham vermesini umut ettiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu